Raskošne puhačke dionice i bogatstvo ritma

Protagonisti sinoćnjeg koncerta
Protagonisti sinoćnjeg koncerta

Oduševljena publika u ipak ne punom Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula ispratila je u subotu navečer aktere koncerta "Tu fragancia", što je u biti autorska večer Mirona Hausera.

Nesvakidašnje iskustvo

Svakako, posebno veseli kada se pulski umjetnici vraćaju Puli, a posebice kada je riječ o uspješnim projektima i još uspješnijim umjetnicima. Hauser je ovoga puta predstavio svoje skladbe koje je interpretirao izvrsni Big band Slovenske radiotelevizije. Ovaj se umjetnik ovom prilikom predstavio kao trombonist, skladatelj, ali i dirigent.

"Tu fragancia" je program latino jazz skladbi koje je Hauser praizveo s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije u svibnju prošle godine u dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu, a kako to zvuči mogla je čuti sada i pulska publika.

Raskošne puhačke dionice i bogatstvo ritma, gdje je svako djelo inspirirano nekim kubanskim glazbenim žanrom, pretvorili su ovu večer u nesvakidašnje glazbeno iskustvo.

Za sve su to zaslužni vrsni glazbenici, od Hrvoja Rupčića do svakog pojedinog člana Big banda, a iz svake je skladbe "izlazila" velika strast, snažne emocije te šaroliki spektar osjećaja na najiskonskiji način.

Sudeći prema reakcijama publike, koja je sa zanimanjem pratila ritam skladbi, nazočnima se ponuđeno svidjelo, upravo zbog te zarazne energije, tog energičnog i ritmički bogatog spoja jazza i latina.

Hauser je, predstavljajući skladbe, rekao da je jednu od njih posvetio svojim roditeljima, drugu roditeljima koje je dobio nakon vjenčanja, a tu je bila i skladba nastala za njega i brata.

Zadovoljna publika nije puštala glazbenike, na što je Hauser rekao da prestanu pljeskati pa će dobiti još koju skladbu. Tako je i bilo, a posve osobna, nova reinterpretacija kubanske glazbe omogućila je nešto drugačiju glazbenu poslasticu.

Forma danzona

Miron Hauser diplomirao je studij jazz trombona na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Grazu, a zatim je postdiplomski studij završio na Glazbenom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu. Stalni je član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, a svira s raznim jazz i pop izvođačima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svake godine u ciklusu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije održi se jedan koncertni program na kojem se izvode skladbe članova orkestra kada se imaju priliku pokazati ne samo kao instrumentalisti, već i kao skladatelji. Tako se Hauser u prosincu 2014. prijavio na taj program svojom tada novonastalom skladbom "Tu fragancia", na koju ga je inspirirala forma danzona, plesnog oblika koji je na Kubi bio jako popularna tijekom 19. i početkom 20. stoljeća. To je bio početak svega ovoga što je sinoć pulska publika mogla čuti u INK-u. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter