Raskošan vatromet, a rijetki kantadori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi se spremno prihvacaju meha, plešu kao veliki, cuju se još mola i vela sopela, mešnice, volarice i šurle, ali kantadori su rijetki, baš kao i omladina u publici.

Takav se zakljucak namece nakon sinocnje na Dubrovi solidno posjecene 43. smotre narodne svirke, pjesme i plesa Labinštine. Ni prilicno raskošan vatromet, kojim je prvi put u povijesti priredbe obilježen finjitak, nije mogao pokriti taj manjak pjesme na tonko i debelo.

Konti imaju svoju vjernu publiku - nije je otjerala ni kratka kišica pri kraju dvoipolsatnog programa, nakon kojeg je duo Rial zabavnom glazbom u hip napunio plesni podij. Smotru ne propuštaju ni iseljenici.



- Viš hi naši Merikani koko se bušajo. Ko kega vidiš da se buša - to su Merikani!, duhovito je komentirala domoca umirovljenica.

- Dubrova je teple ruki raširila za svoje hceri i sini ca co sos, toncat i kantat i najlepci hipi našeh užoncah tornat, uvela je u program Rina Miletic, 76-godišnja pjesnikinja iz Marciljani. U ulozi voditeljice debitirala je lani, a sada vec sigurna za mikrofonom gotovo svakog izvodaca najavila je rimovanim stihovima na cakavici. Pomagao joj je Josip Pino Knapic, predsjednik raškog RKUD-a Rudar, organizatora smotre.




Supružnike Kos, Paulu i Franka, te Bruna Matošica poetesa je predstavila kao bisere domoceh užoncah, rožicu z Paradiža i dvo muškardini, fanta s Kapelice i od Balotini. Na tonko i debelo izveli su "France i Lijana" te "Ca ce mi muzako", a pjevao je još samo Zoran Karlic iz kršanskog KUD-a "Ivan Fonovic Zlatela", i to "Tri su rane na srcu mojemu" uz pratnju ?ordana Viškovica na mole sopela.

- Mlaji nece kantat jer hi je srom. Gotovo je, nima hi više nanka ki navadit, ti stareji su poumirali. Sada Franko vadi na tonko Rafaelu Blažina, ka sope na meh, ma njoj fali kumponj za na debelo, rekla nam je 69-godišnja Paula Kos.



- Mi kantomo, ka put anke va viture, vec 50 let, još od kad smo poceli hodit skupa. Mlajeh ni, ošto to bi trebali vadit vec va škole. Samo Kršonci hi imajo nešto, ubacio se Franko.

Uz njih, nezaobilazni su i veterani poput Josipa Lazarica, Bepija Miletica Jureška i ?ina Bucica Barilica. Na drugom pak kraju lepeze, ponosno sa svojim mehom, stoji devetogodišnji Rok Lukšic iz Kršana, najmladi sudionik, kojeg poducava Zoran Karlic.



- Gušt mi je svirati meh, dobar je jer daje dvije melodije u isto vrijeme. Zavolio sam ga preko TV-a i potražio ucitelja, otkrio nam je Rok, koji se sprema upisati klavir u glazbenoj školi. Raduje vidjeti i mladi tercet Dina Batelica, Masima Knapica (sopela) i Adrijanu Miletic (meh), koji su izveli starinsku polku. Standardno sigurni bili su plesaci Rudara i "Zlatele" u Labinskom tancu, odnosno Kršanskom balonu.

- Hincajo lepo kršonske nožice, kako da su na korenat takane, sokolila je folkloraše voditeljica Miletic. Program su upotpunili gosti, tamburaški sastav Legende iz slavonske Velike te neumorna skupina Paljarica iz Orihi koja nije pjevala samo na bini. Poeziju na cakavici citao je Petar Škuflic iz Pule.

Možda bi vec dogodine trebalo pronaci neko rješenje za osvježenje ustaljenog programskog obrasca? Baciti kakvu šciku, mamac mladima, primjerice u vidu kršanskog etnobenda Šcike, koji istarsku glazbu praši po moderno?


Podijeli: Facebook Twiter