Raskoš doma od crvenog cedra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savršeno drvo zapadnog crvenog cedra je jedno od najljepših cuda prirode i spremno da se od njega izradi prekrasna kuca od cedrovih balvana - na uživanje za generacije koje dolaze. "Mi u Pioneer Log Homes of British Columbia poštujemo umjetnost Majke prirode i to što velicanstveno i savršeno aranžira svaku komponentu cedrovih balvana u najbolje kuce, fuziju stubova i greda te drvene okvirne konstrukcije od balvana".

Ova nam, istini za volju, marketinška poruka stiže s drugog kraja svijeta, ali kako je svijet postao globalno selo, poruku valja uzeti u obzir. Naime, sasvim osebujne i na našim prostorima nepoznate kuce moguce je kupiti zahvaljujuci Nenadu Kosanovicu, koji je postao ekskluzivni distributer tvrtke Pioneer Log Homes of British Columbia i to za podrucje Italije i jugoistocne Europe.

- U svojoj poduzetnickoj karijeri dosta sam radio s drvom i ovo je logican nastavak mojih interesa. Kuca od cedra je prirodna kuca buduci da drvo ostaje takvo kakvo je naraslo u prirodi. Ono takvo ulazi u prostor stanovanja. Osim estetskog savršenstva koje ovakva kuca nudi, a ljepote se imaju zahvaliti strucnjacima kanadske tvrtke koja postoji gotovo pola stoljeca, kuca je i izuzetno zdrava. Takvo zdanje je oslobodeno vlage, statickog elektriciteta i nema zracenja pa možemo reci da se radi od zdravoj alternativnoj kuci, istice naš sugovornik.

Što se pak tice principa izrade, kuca se gradi dva puta. Jednom u tvornici, a potom na mjestu gdje ce ona zaista biti. Poseban je nacin na koji se projektira i pronalazi rješenje za svaki detalj kuce, a princip je zadovoljiti ono što je narucitelj poželio.

- Što je kvadratura manja to je cijena veca i obrnuto. Treba reci da ovdje nije rijec samo o gradnji obiteljskih kuca vec se zahvacaju i drugi objekti te veci kompleksi namijenjeni, primjerice, turizmu. Uglavnom, moguca kvadratura je od 6 do 600 cetvornih metara, kaže nam Nenad Kosanovic. Pritom dodaje da je svaka kuca originalna, da se dogovoreni detalji spajaju u jedinstvenu cjelinu i da kuca od balvana u konacnici izgleda kao da je oduvijek pripadala baš tom mjestu na kojem nice. (Napisala Dolores JURETIC)


Podijeli: Facebook Twiter