Raskoš boja, zvukova i okusa bošnjačke baštine


Nakon manifestacija diljem Istre u petak je 10. festival bošnjačke kulture u Istri okončan završnom večeri u Domu hrvatskih branitelja. Priredba u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, uz repertoar sevdalinki, narodnih plesova i poezije bila je povod okupljanju Bošnjaka s cijelog Poluotoka, ali i njihovih brojnih prijatelja, sugrađana i suradnika.

Program, koji je počeo promocijom knjige, odnosno poeme "Hava majka Prijedorčanka" Admira Muhića iz Maljevca, kulminirao je nastupom legendarnog Ibrice Jusića koji je izveo repertoar glasovitih sevdalinki kao što su "Emina", "Žute dunje", Moj dilbere" i "Mostarski dućani".

Slične su pjesme tijekom večeri izvodili i Jasmina Makota te Andrej Pezić, a u folklornom su dijelu, uz raskoš narodnih nošnji, pred brojnom publikom nastupili Buzetski biseri, Kršanski ljiljani, Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo Vodnjan te i Đulistan iz Labina. Na harmonici je svirao Denis Šehić, a nastupio je i Estrada bend.  Pokrovitelji manifestacije bili su Savjet za nacionalne manjine RH i Istarska županija.

Iako se u velikoj dvorani Doma branitelja tražila stolica više, i tih nekoliko stotina okupljenih bilo je nešto manji broj posjetitelja u odnosu na proteklih deset godina. Završna večer festivala ranije se održavala u ljetnim mjesecima na otvorenom, ali ove godine to se nije moglo organizirati zbog objektivnih razloga. Stoga je na ovaj način obilježen i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. studenoga, te 20 godina Zajednice.

Dobitnici priznanja za inicijativu pokretanja festivala prije jednog desetljeća su Mirsad Kugić, Elvis Mileta i Senad Pršić. Priznanja su uručena i ženama koje godinama vrijedno za ovu priredbu spremaju svu silu bosanskih specijaliteta, poput baklavi, tufahija, urmašica, bureka i sirnica - Lejli Suljanović, Medini Sejfo, Elmasi Kavgić, Mirsadi Zukić, Merdini Kurtović, Jasni Malagić, Hamšiji Cvolić, Havi Kenjar… (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter