Raskoš boja i mirisa na uskrsnom stolu

Ukrašavanje blagdanskog stola
Ukrašavanje blagdanskog stola

Ako ne spadate u onu kategoriju "štrebera"- osoba koje će po uvriježenim pravilima - red jaja, red svijeća, red mladog luka i red rotkvica urediti svoj blagdanski stol i kupiti cvijeće koje paše uz stolnjak i zavjese, dani prije svetkovanja idealni su da pustite svojoj mašti na volju.

Uz pretpostavku da u svom igranju i kreacijama dozvoljavate i sudjelovanje drugih članova obitelji, ovaj će vam blagdan osim obilja hrane, unijeti i radost druženja s najmilijima.

Upravo o tome kako urediti blagdanski stol da izgleda atraktivno i posebno, a da pri tom ne bankrotiramo, upitali smo floristicu Mihelu Gruden. I kao da nam čita misli iz prve je rekla: za početak ravnajte se onom "manje je više".

- U ukrašavanju blagdanskog stola potrebno je imati mjeru jer nerijetko "više" ne znači nužno ljepše i bolje.

- Da bi blagdanski stol izgledao lijepo uistinu je potrebna samo dobra ideja i malo vještije ruke. Osobno preferiram stvari iz prirode - šiblje i proljetnice kojima dodajem poneki ukras iz kuće ili dućana.

Tu najčešće mislim na one iz kuhinje i to konkretno, pažljivo razlupano jaje, dobro oprano i osušeno. Iz dućana najčešće su to ukrasne svijeće, trake, poneko perce ili perlica, objašnjava Mihela Gruden. Otkriva jedan svoj recept.

- Za uskrsni svečani stol potrebne su vam ljuske od jaja koje ste zadržali nakon što ste prethodno utrošili jaja. Jaja razbijte pri samom vrhu kako bi donji dio ostao što veći. Jaje bez "kapice" dobro operite i posušite, a bojanje je stvar izbora. Volim čista bijela jaja u koja dolijevam vodu pretvarajući ih u male vaze. Kako vaza ne bi ostala bez cvijeća, volim ih uljepšati buketićima ljubičica ili jaglaca.

Te male vaze zablistat će, budemo li u njih umetnuli i samo jedan cvijet, ili između njih dodali poneku dekorativnu svijeću. Umjesto cvijeća možete staviti zelene travke i različite bobičaste plodove, perlice i trakice, te plodove mora - školjke, kamenčiće ili stakalca koja ćete prikupiti šećući obalom, savjetuje floristica. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter