Raskol u Vladi Federacije BiH: otišlo 8 ministara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se prikljucio Desnica Radivojevic, dojucerašnji clan Stranke demokratske akcije (SDA), smijenili su na sjednici koja je okoncana u petak navecer uprave i nadzorne odbore šest javnih poduzeca, zbog cega je osam ministara iz redova SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak napustilo rad Vlade te je izgledan raspad vladajuce koalicije.

Zahvaljujuci natpolovicnoj vecini devet od sedamnaest clanova Vlada je nastavila raditi nakon stanke koja je nastala zbog toga što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio ministra Desnicu Radivojevica, koji tvrdi da nije podnio ostavku i da nije bilo razloga za razrješenje.

Radivojevic je jucer potvrdio da je prešao iz SDA u SDP BiH, koji je raskinuo koaliciju s tom strankom i nastoji je izbaciti iz vlasti.

Vlada u krnjem sastavu naložila je razrješenje vodstva u elektroprivredi, telekomu i poštama sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ocijenio je sudjelovanje SDA i predsjednika FBiH Živka Budimira u pokušaju smjene dopremijera FBiH Desnice Radivojevica politickim nasiljem i rušenjem ustavnog poretka Federacije.

- Potpuno sam uvjeren da ce sve ovo ubrzati odlazak gospode iz SDA te Budimira s vlasti, kad vec to nisu uradili dragovoljno i kad nisu vidjeli da više ne predstavljaju parlamentarnu vecinu, rekao je Lagumdžija.

SDP BiH raskinuo je koalicijski sporazum sa SDA i pokrenuo mehanizme za iskljucenje te stranke iz vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini nakon što su clanovi SDA glasovali protiv proracuna državnih institucija BiH za 2012.


Podijeli: Facebook Twiter