Raško i labinsko vijeće o plominskoj ugljenari

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Općinsko vijeće Raše na sinoćnjoj sjednici jednoglasno se usprotivilo gradnji Termoelektrane Plomin 3 (500 MW) na ugljen, podržavši zaključke Županijske skupštine koja je nedavno od Vlade zatražila da poštuje prostornoplansku odredbu o plinu kao energentu te da raspiše referendum o planiranoj karbonjeri jer će ona značajno utjecati na uvjete života na Poluotoku.

Lokalni vijećnici uglavnom su prozivali središnju vlast za nametanje kapitalnog energetskog projekta Istri "koja ima i dovoljno struje za svoje potrebe", poručivali da "zdravlje nema alternative", a pali su i radikalni prijedlozi zaustavljanja "trojke" prosvjedima u Plominu.

Oštro je istupio SDP-ovac Mladen Lazarić, rekavši da su gradonačelnik Labina i načelnici općina na Labinštini već podijelili ekološku rentu i da se načelno protive ugljenu, a zapravo, kada treba biti izravan, "uvlače glave kao kornjače umjesto da budu u prvim redovima i jasno poruče 'ne' termoelektrani". "Trebala se elektrana navodno graditi u Dalmaciji, no narod je bio složan pa neće", naglasio je Lazarić i dodao da je Raša toliko godina živjela bez naknade od ugljenare pa može i dalje.

- Istra je kao lijepa kuća: Poreč je dnevni boravak, Rovinj kuhinja, a mi na Labinštini smo zahod. Gledajući Hrvatsku kao kuću, Istra bi bila taj WC jer nam guraju prljavu industriju. Tome već jednom treba reći dosta!, bio je slikovit Lazarić.

Općinski načelnik Josip Knapić napomenuo je, pak, da se Poluotok evidentno dijeli na prostore "sa i bez dimnjaka" te da kaminima opterećena istočna obala ne može jednako razvijati turizam.

- Nema čovjeka u Istri koji je za ugljen, a ne plin. Nismo kupili budućnost od svoje djece da bismo prihvatili stavove koji nam se nameću iz Zagreba, zaključio je Danijel Fonović (IDS).

Labin još uvijek nema službeni stav o Plominu 3, upozorio je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Klaudio Korva, nezavisni zastupnik. "Općina Kršan izjasnila se da je bez stava, ali je iz prostornog plana maknula ograničenja za elektranu jer je zanima novac, Pićan je protiv ikakvog objekta, Sv. Nedelja je za plin… A zašto mi nismo raspravljali o Plominu 3 kad je i Županijska skupština prije njene tematske sjednice željela čuti mišljenje Grada i općina na Labinštini? Gradonačelnik je zabrinjavajuće rezerviran, da ne kažem nezainteresiran", prisnažio je Korva, podržan od Josipa Škopca (HSU).

Na opasku gradonačelnika Tulija Demetlike da je Gradsko vijeće prvo održalo tematsku sjednicu (još početkom prošle godine), kada je delegaciju HEP-a u Labinu predvodio tadašnji predsjednik Uprave Leo Begović, Korva je kazao da se o elektrani trebalo raspravljati i u novije vrijeme. "Držimo se službenih dokumenata, a ne onoga što pišu mediji", ustvrdio je Demetlika opovrgavajući da je Županijska skupština tražila očitovanje jedinica lokalne samouprave.

Labinski gradonačelnik je na sjednici vijeća izvijestio je da je, prema njegovim saznanjima, Ministarstvo graditeljstva izdalo lokacijsku dozvolu HEP-u za realizaciju TE Plomina 3. Požalio se da Gradu, koji bi trebao biti stranka u postupku, taj dokument (još) nije dostavljen.

U Elektroprivredi danas nismo uspjeli dobiti potvrdu informacije o ishođenoj lokacijskoj dozvoli, no iz službe za odnose s javnošću obećali su nam odgovoriti sutra. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter