Raskinuta koncesija za Galebove stijene

Brojni Puljani, ali i gosti ljeto provode na Galebovim stijenama (D. ŠTIFANIĆ)
Brojni Puljani, ali i gosti ljeto provode na Galebovim stijenama (D. ŠTIFANIĆ)

"Danas u 12.06 sati dobili smo telefonski poziv iz ureda gradonačelnika. Gradonačelnik nam je priopćio da je s koncesionarom postignut dogovor o raskidu koncesije. Uz to, naglasio je da će Grad Pula i osobno pokrenuti postupak radi daljnje zaštite uvale Mužilj", stoji u obavijesti na Facebook grupi Galebove stijene.

Nedirnuta priroda

Nastavak je to i sretan završetak dogovora gradonačelnika i predstavnika grupe građana koja se zalagala za očuvanje netaknutog i prirodno izuzetno vrijednog područja oko Galebovih stijena. Naime, početkom prošlog mjeseca gradonačelnik Boris Miletić u Komunalnoj palači održao je sastanak s Borisom Stermotićem i Jelenom Cvek Terlević, predstavnicima građana koji su pokrenuli i organizirali potpisivanje peticije protiv devastiranja Galebovih stijena. Razgovaralo se o želji građana da se Galebove stijene sačuvaju onakve kakve jesu i spriječe bilo kakvi komercijalni sadržaji. Već tada je bilo jasno da će Miletić poduzeti korake i iznaći način da se Galebove stijene zaštite jer je javno iskazao spremnost zauzeti se i razgovarati s nositeljem koncesijskog odobrenja da bi se iznašlo mirno rješenje na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana.

Iz facebook grupe Galebove stijene nisu krili zadovoljstvo ovakvim raspletom situacije te su najavili da će na kraju ljeta organizirati i prigodno druženje na Galebovim stijenama kako bi ovaj uspjeh prigodno i proslavili.

Očuvanje uvale Mužilj

O samom dogovoru oglasio se i gradonačelnik Miletić koji je rekao da je pročelnik resornog Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić razgovarao s nositeljem koncesijskog odobrenja navedenog područja te je zajednički stav i prvenstveni cilj nositelja koncesijskog odobrenja i Grada da područje Galebovih stijena valja zaštiti i očuvati.

- S tim u vezi, Grad Pula je još ranije pokrenuo određene postupke i mjere upravo s ciljem očuvanja ne samo uvale Mužilj, nego šireg područja Galebovih stijena, a iako koncesija još nije raskinuta, s nositeljem koncesijskog odobrenja postignut je načelni dogovor o njegovom raskidu. Na temelju našeg posljednjeg sastanka i dogovora nakon javne tribine s građanima "Vi pitate, Boris odgovara", o ishodu sastanaka danas sam osobno obavijestio predstavnika inicijative gospodina Stermotića, komentirao nam je gradonačelnik Boris Miletić.

Konkretno stanište zaštićenih vrsta

S obzirom da se ova mikrolokacija, more i pojas obale, već nalaze unutar ekološki osjetljivih područja "Područje očuvanja značajno za ptice" te "Područje očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove" i stoga je za zahvate u prostoru zakonska obveza provesti postupak Prethodne ocjene, preporuka je prijaviti u Naturu 2000 Galebove stijene i kao konkretno stanište zaštićenih vrsta. S obzirom na ono što je dosad uočeno, bili bi to sredozemna medvjedica, šišmiši, a moguće i kormorani. Inicijativa za to može krenuti prema Državnom zavodu za zaštitu prirode ministarstva zaštite okoliša i prirode od građana i Grada. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter