Raskida se kolektivni ugovor za javne službe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada će u četvrtak pokrenuti postupak otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, potvrdio je Mirando Mrsić , ministar rada i socijalne skrbi pozivajući sindikate na mirenje. Otkazivanje TKU-a Vlada će temeljiti na članku 23. tog dokumenta koji uređuje tu mogućnost u slučaju bitno promijenjenih okolnosti, pri čemu otkazni rok traje tri mjeseca. U postupku mirenja Vlada će pokušati naći zajednički jezik sa sindikatima javnih službi. Ako se u mirenju ne nađe rješenje, Vlada će sindikate javnih službi pozvati na nove pregovore nudeći im isti TKU, ali na rok od četiri godine kao i dodatak kojim bi se reguliralo privremeno zamrzavanje određenih prava – dvije božićnice, regres, djelomično jubilarne nagrade. Model plaćanja putnih troškova bio bi onaj kojeg su državni službenici dogovorili u pregovorima s Vladom.

Resorni ministar rada izrazio je nadu da će sa sindikatima javnih službi doći do dogovora u postupku mirenja. Taj postupak, trebao bi se okončati brzo. Naime, Zakonom o radu (ZOR) na koji se pozivaju odredbe TKU-a za javne službe, mirenje treba provesti u roku od pet dana od dana dostave obavijesti o sporu Gospodarsko-socijalnom vijeću, osim ako se stranke u sporu drugačije dogovore. Same javne službe i Vlada u dokumentu koji je prethodio pregovorima o TKU – Protokolu – navele su i mogućnost mirenja u postupku koje bi trajalo 15 dana. U ovom slučaju, međutim teško se može pozivati na pregovarački protokol, jer u TKU-u koji se otkazuje jasno stoji da će se mirenje u sporu provesti temeljem odredbi ZOR-a. 

Osim pokretanja postupka otkazivanja TKU-a za javne službe, odnosno postupka mirenja nakon čega će najvjerojatnije uslijediti novi pregovori sa sindikatima, Vlada će u četvrtak i sve uprave poduzeća u državnom vlasništvu uputiti na otvaranje pregovora sa sindikatima kako bi se i tamo materijalna prava izjednačila s dogovorenim u državnim službama, odnosno onim što se namjerava provesti u javnim službama.

Četiri sindikata javnih službi koja su potpisala izmjene TKU, odnosno dodatak tom dokumentu poručuju kako su spremni odmah ići na sklapanje novog dokumenta s pravima koja su dogovorena i ističu kako neće dozvoliti zadirenje u osnovne plaće. No, neće dopustiti niti eventualno razdvajanje pregovora za javne službe, jer bi se u tom slučaju izgubi smisao TKU-a za javne službe i jer bi to predstavljalo cjepkanje sindikata. (Gabriela GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter