Raški prvašići dobili prave školske kute

 Školske kute za raške prvašiće
Školske kute za raške prvašiće

U Osnovnoj školi Ivana Batelića iz Raše provodi se projekt pod nazivom "Školsko odijelce" s ciljem uvođenja školske odjeće, a namijenjen učenicima 1. razreda. Nakon odabira materijala i modela na roditeljskom sastanku, uslijedilo je šivanje koje je realizirano u tvrtci Tekop Nova iz Pule.
Učenici su tako jučer po prvi puta odjenuli odijelca od laganog jeansa s izvezenim ukrasima i logom škole. Načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein zaželjela je prvašićima sretan početak školske godine i darovala ih u ime Općine Raša koja je i financirala projekt.
 
U razgovoru s ravnateljicom škole Grais Franković doznajemo kako je inicijativa krenula spontano.
- Na roditeljskom sastanku s roditeljima novih prvašića, još u lipnju, spomenula sam inicijativu, i na moje veliko iznenađenje, svi prisutni roditelji s velikim odobravanjem prihvatili su prijedlog. Poticaj nam je to bio da malo istražimo detalje, u smislu modela odijelca, materijala te dizajna. U prošlom mjesecu, po početku školske godine, ponovno smo održali sastanak s roditeljima te im prezentirali razne ponude te u konačnici i odabrali model koji naši učenici već nose. Lagani je i prozračni materijal, jednaki za djevojčice i dječake, izuzev malog ukrasnog detaljčića na kuti za djevojčice, veli nam ravnateljica.
Ono što je raduje, jest činjenica da je projekt jako dobro prihvaćen, te je na školskom Vijeću, potaknuta inicijativa da se svim nižim razredima nabave odijelca.
- Veseli me da su roditelji shvatili da im odijelca nisu nametnuta, već je to bio njihov izbor. Također, lokalna samouprava također je prepoznala projekt te financirala u cijelosti nabavku 
odijelca. No, projekt je prepoznala i javnost, te su nam se javili sponzori koji su voljni financirati nova odijelca za naše učenike`, dodaje Franković.
Na posljetku nam je kazala kako je projekt implementiran s ciljem razvijanja osjećaja pripadnosti školi, prepoznavanja novih učenika, smanjivanja verbalnog nasilja među učenicima vezano uz "markirano" odijevanje i omalovažavanje djece koja nemaju skupu odjeću. 
- Ravnateljica škole i inače je u svome poslu samoinicijativna pa je, eto, prva na Labinštini pokrenula i ostvarila priču sa školskim odorama, koju su na koncu prihvatili i roditelji prvašića. Općina se trudi biti podrška u svim projektima po kojima raška osmoljetka - kao mali, ali vrijedan i složan kolektiv - postaje prepoznatljiva: uvođenje kuta podržali smo jer to smatramo pedagoški, sociološki i edukativno prihvatljivim.
Veseli činjenica da su i lokalni gospodarstvenici u posljednje vrijeme odlučili pomoći školi, doniravši informatičku opreme za osuvremenjivanje nastave, izjavila je raška načelnica Paliska Bolterstein.
Uzbuđeni prvašići zahvalili su joj velikim osmijehom i malim slatkim igrokazom `Ja sam đak - prvak`. Program su obogatili učenici četvrtog razreda veselim pjesmicama pod vodstvom učiteljice Dragane Macura, a učenici Dramske grupe pod mentorstvom učiteljice Hasnije Karlović zaslužni su za igrokaz koji je svima izmamio osmijeh na lice. (Ivana AHMIČEVIĆ)
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter