Rasizam na talijanski način

Cecile Kyenge (Reuters)
Cecile Kyenge (Reuters)

Rasizam je prokletstvo zapadne civilizacije, ma koliko napredovala duhovno i materijalno, ona se uvijek vraća starim porocima. Talijani kažu za sebe da nisu rasisti, a tu vjeru u suštinsku dobrotu nacionalnog duha svaki dan opovrgavaju novim dokazima o rasizmu zajednice koja teško prihvaća drugačijeg od sebe: od Slavena "šćavuna" do crnca "cabibba ili majmuna" razlika ima malo.

Potpredsjednik gornjeg doma parlamenta (senat) Roberto Calderoli ne slaže se sa političkim programom novoizabrane ministrice za integraciju Cecile Kyenge, porijeklom iz Konga. Kyenge, diplomirana liječnica oftalmologinja, koja je u Italiju došla 1983. godine, zalaže se, među ostalim, za uvođenje zakona kojim bi djeca rođena na talijanskom teritoriju od roditelja koji nisu Talijani stekla automatski talijansko državljanstvo po načelu jus soli. Za Calderolija je to politička psovka, on zastupa teze svoje stranke Sjeverne lige koja je rasizmom duboko inficirana i ne trpi strance, imigrante i zato, prilikom jednog govora negdje između Milana i Torina u dubokom talijanskom sjeveru, on si je uzeo slobodu da ministricu uspoređuje s orangutanom. "Sliči orangutanu", našalio se Calderoli i izazvao smijeh nazočnih političkih istomišljenika.

Sutradan je njegov istup izazvao val ogorčenja u parlamentu pa se Calderoli javno ispričao ministrici, ali razumno društvo ne može tek tako preći preko toga pa je sud u Bergamu naredio istragu na temelju kaznene prijave udruženje potrošača Codacons, pa će Calderoli morati na sudu odgovarati za rasistički ispad i napad na ministricu.

Prekapajući po web stranicama raznih općinskih i regionalnih odbornika diljem talijanskog sjevera novinari i pravosudni organi naišli su na desetke web stranica na kojima se slika ministrice pojavljuje uz bok dobroćudnog majmuna. U Trentu jedan je odbornik Sjeverne lige isključen iz stranke zbog slične šale na račun ministrice, a talijanski premijer Enrico Letta zatražio je da Calderoli podnese ostavku. Naime, po pravilniku rada parlamenta potpredsjedniku senata ne može se oduzeti mandat glasanjem zastupnika, jedini način da ga se makne je da sam ponudi ostavku.

"Calderoli se mora maknuti s tog mjesta, pozvao sam ga da ponudi ostavku, o tome sam razgovarao i sa čelnikom njegove stranke Robertom Maronijem, tražio sam da ga stranka natjera na ostavku no, odbili su moj prijedlog. To što je učinio sramota je za cijelu zemlju", izjavio je premjer Letta u razgovoru za američku televiziju CNN prilikom službenog posjeta Londonu.

Roberto Calderoli neće istupiti, iako je parlament nadmoćnom većinom izglasao dokument kojim podržava politiku ministrice Kyenge i oštro osuđuje Calderolijev istup. Izbor Cecile Kyenge na čelu jednog ministarstva nove talijanske vlade predstavlja apsolutni novitet, ona je politički nikla u okrilju stranke Lijevih demokrata u regiji Emilia Romagna, najnaprednija talijanska regija po pitanju razine kulture tolerancije, integracije i poštivanja ljudskih prava; politička težina izbora je jasna no, rasističke reakcije dokazuju da je put do stvarne emancipacije načela rasne integracije još dug. (Piše Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter