Rashladite dom, pijte dovoljno tekucine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec se za vikend živa u termometru popela iznad 30 stupnjeva Celzija, a prema najavama prognosticara, temperatura bi trebala rasti sve do kraja tjedna. I dok su brojni Puljani spas od vrucina tijekom vikenda potražili u moru, valja im se vratiti uobicajenom, radnom ritmu.

Upute zdravstvenih ustanova kako što lakše prebroditi vrucine prenio je ovih dana i Crveni križ s napomenom da ih se treba pridržavati cijelo vrijeme dok traju visoke temperature.

Prva preporuka je, naravno - rashladite svoj dom. Mjerite sobnu temperaturu izmedu osam i deset sati, u 13 sati i nocu nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stupnja danju i ispod 24 stupnja nocu. To je posebno važno za djecu i osobe starije od 60 godina te one koji imaju kronicne zdravstvene probleme.

- Koristite hladniji nocni zrak da rashladite dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noci i za ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža. Smanjite kolicinu vruceg zraka unutar stana ili kuce. Danju zatvorite prozore i rolete, narocito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite svjetla i što je više moguce elektricnih uredaja. Na prozor na koji tuce jutarnje ili popodnevno sunce stavite zaslone ili tende. Objesite mokre rucnike kako biste rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti da se time povecava vlažnost, upucuju u dopisu CK-a.

Izlazak iz stana treba izbjegavati u najtoplijem dijelu dana, kao što bi trebalo izbjegavati naporan fizicki rad. Ako baš morate naporno raditi, cinite to u najhladnije doba dana, ujutro izmedu 4 i 7 sati, upozoravaju strucnjaci.

Za vrucina treba rashladiti tijelo i piti dovoljno tekucine. To se može uciniti tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi ili pak zamatanjem u hladne mokre rucnike. Treba nositi laganu široku i svijetlu odjecu od prirodnih materijala, a vani se zaštititi kapom ili šeširom širokog oboda te suncanim naocalama.

Što se tice prehrane, ona bi trebala biti lagana. Valja izbjegavati hranu bogatu bjelancevinama. Jesti bi trebalo redovito, no u manjim obrocima. I piti treba redovito, izbjegavajuci alkohol i napitke s previše kofeina i šecera. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter