Rašani povecali proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Netom što su na sinocnjoj sjednici upoznati s polugodišnjim ostvarenjem opcinskog proracuna od 5,8 milijuna kuna ili svega 30 posto, raški su vijecnici bez rasprave izglasali povecanje godišnjeg budžeta za 1,25 milijuna kuna, na 20,6 milijuna! U slabom punjenju blagajne oci bode podbacaj poreza i prireza na dohodak za cak 21 posto (435 tisuca kuna) u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je pripisano povecanoj nezaposlenosti, odnosno smanjenju osobnih dohodaka.

Krajem lipnja Opcina je dugovala 2,8 milijuna kuna (1,6 milijuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju), od cega 2,2 milijuna dobavljacima. Lanjski manjak od 1,9 milijuna obuhvacen je tek ovim, drugim rebalansom. Planira se, izmedu ostalog, pokriti povecanjem prihoda od prodaje opcinskih stanova u najmu, i to za 1,1 milijun kuna, te kresanjem infrastrukturnih projekata za 930 tisuca. Brisana su, naime, isprva predvidena sredstva za studiju utjecaja na okoliš za fekalnu stanicu u Raši (500 tisuca kuna), uredenje luke Trget (250 tisuca), javnu rasvjetu na Mostu Raši (200 tisuca) te na glavnoj prometnici za Labin do ulaska u gornju Rašu (100 tisuca). Opcina je, k tome, odustala od kupnje poslovnog prostora (300 tisuca kuna) i gradevinskog zemljišta u Sv. Bartulu (150 tisuca), gdje je planirano sjedište mjesnog odbora.

Do konca godine predstoji otplata kratkorocne pozajmice Županiji od 300 tisuca kuna, a toliko je porasla i stavka za odvoz kontejnera. "Ovim smo rebalansom bez lažnih obecanja kresali kod projekata za koje znamo da se nece realizirati ove godine. Važno nam je bilo da ne smanjujemo dotacije neprofitnim, sportskim i kulturnim udrugama", pojasnio je nacelnik Josip Knapic. Na upit Atilija Paliske kako se to u drugom polugodištu planira duplo više puniti blagajnu, nacelnik je kazao da se "u teškom gospodarskom trenutku s padom zaposlenosti ne može ocekivati da ce nam cvasti ruže". "Posežemo za prisilnim naplatama, rješavamo i naše gospodarske rak-rane, pocevši od Prvomajske, mada su nam kontakti s vlasnikom otežani, no nismo mogli znatno popraviti sliku budžeta. Stanje u društvu diktirat ce i punjenje u posljednjem kvartalu. Vjerojatno nisam ništa novo rekao", priznao je Knapic.

U prvih šest mjeseci u opcini koja još nema prostorni plan podbacili su i prihodi od prodaje gradevinskog zemljišta (od predvidenih 2,8 milijuna kuna realizirano je tek 340 tisuca) te od prodaje nekretnina (od tri milijuna kuna realizirano je samo 440 tisuca). Povrh toga, ostvarenje kalkulirane pomoci od Županije od 930 tisuca kuna zasad je svega cetiri posto. U prvih šest mjeseci ostvareni rashodi veci su za 223 tisuce kuna od prihoda.


Podijeli: Facebook Twiter