Rašani ne vide lokalne televizije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako su krajem sijecnja Istarska i Primorsko-goranska županija potpuno prešle s analognog na digitalni TV signal, Rašani su, u odnosu na susjedstvo, uskraceni jer im mrak prekriva programe cetiriju lokalnih televizija - NIT-a, pulske TV Nove, Kanala RI i RITV-a. Do danas se ništa nije promijenilo pa mnogi žitelji tog mjesta okruženog brdima, što kumuje problemu, negoduju putem besplatnog telefona pozivnog centra Vlade za pitanja digitalne televizije, ali i kod opcinskog nacelnika Josipa Knapica.

Medu njima je i umirovljenik Franjo Ipavec, kojeg najviše smeta što je s menija izgubio i NIT, koji je vidio prije potpune pretvorbe signala, i to putem - digitalnog prijemnika. Malo mu razloga za zadovoljstvo daje i nedavno uvedeni, uz cetiri dosadašnja nacionalna programa, onaj poslovne televizije Kapital Network.

"Na besplatnom telefonu Vlade rekli su mi da ce problem biti riješen do kraja godine. U penziji sam, nemam drugog posla nego gledati televiziju. Fali mi naša istarska, one vijesti u osam", ispricao je Ipavec.

Njegovi sumještani rekli su nam, pak, da je Raša po televizijskom pitanju oduvijek zapostavljena, spominju i pucanje odašiljaca na Kapelici prilikom i najmanje grmljavine. Ni zagrebacku Novu TV nisu, kažu, vidjeli putem analognog signala - program su uhvatili tek s digitalnim prijemnikom.

"Bi trebalo da njin ne plotimo!", porucuju, no to nije utemeljeno: RTV-pristojba koju spominju nije, naime, naknada za gledanje programa, nego, prema Zakonu o HRT-u, za posjedovanje prijemnika i time se financira ta javna kuca kao društvena potreba.

Od nacelnika Knapica doznali smo da je još sredinom veljace poslao upit vodstvu NIT-a tražeci objašnjenje zbog cega do Raše, ali i dijela okolice Koromacna, ne stiže njihov signal. Odgovor, medutim, nije dobio.

Program NIT-a, kao i ostalih lokalnih televizija, trenutno se digitalno emitira - i to eksperimentalno - samo s odašiljaca na Ucki (na 29. kanalu). Veljko Pacelat, voditelj tehnickog odjela NIT-a, tvrdi da bi rješenje za Rašane mogla ponuditi tvrtka Odašiljaci i veze, kao koncesionar za ovu regiju, postavljanjem pretvaraca signala na nekom bližem odašiljacu, za što je, kako kaže, to poduzece zainteresirano. Rezervna je opcija da se o financiranju tog posla dogovore cetiri televizije iz regije.

"Naravno da nas Raša i okolica zanimaju, no jedna televizija to ne može sama platiti, a ako budemo išli na ugradnju pretvaraca, ocekujemo i pomoc lokalne zajednice. Do sredine lipnja Odašiljaci i veze moraju postaviti nove odašiljace u Malom Lošinju, Krku i Puli, cime ce ispuniti uvjete iz natjecaja o pokrivenosti 70 posto podrucja. Mi bismo se nakon toga, a možda i ranije, vjerojatno krenuli dogovarati o pokrivanju ostalih dijelova", kaže Pacelat.

U Raši se, tumaci on, prije potpunog prelaska na digitalni signal, NIT vidio jer se program emitirao u paketu s nacionalnim, a od 26. sijecnja lokalne televizije odvojene su u zasebni multipleks kanal, tzv. MUX B. I na taj je paket, napominje, poduzece Odašiljaci i veze dobilo 10-godišnju dozvolu za upravljanje mrežama digitalne televizije.

Problema s prijemom digitalnog signala NIT-a, veli, imaju i uža podrucja oko Pule, Rovinja, Novigrada, Poreca, Buja, Rapca, no ona program mogu uhvatiti putem analognog, koji ce se emitirati do kraja lipnja, a tada NIT potpuno prelazi na digitalni signal. (I. RADIC)

Daleko je Ucka
Podrucja koja su ranije slabo hvatala analogni signal s odašiljaca Ucka, imaju problema i s prijemom digitalnog signala lokalnih televizija, koji one otuda emitiraju eksperimentalno, rekla nam je operaterka na besplatnom telefonu u pozivnom centru Vlade za pitanja TV-digitalizacije. Potvrdila je da na to utjece lokacija (Raša je okružena brdima). Pokrivenost, pak, digitalnim signalom nacionalnih televizija s odašiljaca Raša (Kapelica) veca je od 90 posto.


Podijeli: Facebook Twiter