Rašani će tražiti ostavku direktora Vodovoda Labina Dina Škopca

Sjedište Hrvatske elektroprivrede (D. JELINEL/NL)
Sjedište Hrvatske elektroprivrede (D. JELINEL/NL)

- Nažalost, imamo situaciju da vrijeme ide, a naš projekt stoji, jer Vodovod ne radi u korist građana Raše, ja to ne mogu nazvati nikako nego li velikom sramotom, stoga ćemo tražiti da sa svoje funkcije odstupi direktor labinskog Vodovoda Dino Škopac, rekla je načelnica Raše Glorija Paliska Bolterstein na sinoćnjoj sjednici.

Paliska Bolterstein je vijećnicima pojasnila kako je Općinsko vijeće Raše prije više od godinu dana jednoglasno odlučilo odbaciti Studiju izvedivosti Sustava odvodnje otpadnih voda za aglomeraciju Labin-Raša-Rabac.

Grad Labin s 51 posto dao "veto"

- Predstavljena je samo jedna varijanta rješenja, i to s pročistačem ogromnih dimenzija lociranim na ušću rijeke Raše u more. Općini to nije prihvatljivo s ekološkog, kao ni sa sigurnosnog stajališta. To nikako ne znači da Raša ne želi riješiti krucijalno pitanje odvodnje, ali vjerujemo u rješenje koje će biti prihvatljivo svima, rekla je načelnica. Dodala je da će općina nastaviti raditi na samostalnom projektu sustava odvodnje za naselja Rašu i Krapan koji je započela još 2014. godine kada je izdana lokacijska dozvola za projekt odvodnje naselja Raša. Međutim, do današnjeg dana tvrtka Vodovod Labin nije ishodovala potrebnu građevinsku dozvolu.

- Na skupštini tvrtke Vodovod Labin naš je predstavnik podnio zahtjev za predajom dokumentacije kako bi mogli sami nastaviti dovršenje projekta. Tada većinski vlasnik Vodovoda, Grad Labin, stavlja "veto" na zahtjev Općine Raša. Tim činom blokira se Općinu Raša da riješi rak ranu naselja Raša. Čudi takvo postupanje, tim više što sama predaja dokumentacije, koju je Općina Raša i sufinancirala, ni na koji način ne šteti tvrtki Vodovod. Pitam se čemu financiranje zajedničke tvrtke Grada Labina i svih općina Labinštine, ako se zlorabi činjenica da je Grad Labin vlasnik 51 posto. Stoga ćemo zatražiti da odstupi direktor Vodovoda, Dino Škopac, kao i da se preispita društveni ugovor, a time i vlasnička struktura tvrtke, rekla je Paliska Bolterstein. Vijećnik Klaudio Blažina (HSU), bio je još oštriji.

Dođe mi da se odselim iz Raše

- Rođen sam i cijeli svoj život živim u Raši. Oduvijek nam je voda i odvodnja najveći problem, i vrijeme je da pod hitno učinimo nešto, jer nije vrijeme za čekanje. Prošećite ulicama Raše, pa udišite onaj smrad koji mi udišemo svakodnevno, zahvaljujući kanalu, no nije ni to najveći problem, nego nam se zaslanjuju izvori vode Fonte Gaja i Kokoti, iz kojih se opskrbljuje pitkom vodom 80 posto Labinštine. I onda nam se stopira kada konačne nešto želimo poduzeti i napraviti. Dođe mi da se odselim iz Raše, rekao je uzrujani Blažina. Vijećnik Danijel Fonović (IDS) nadovezao se rekavši kako je nedopustivo da se Općini Raša ne dozvoli dovršenje vlastitog projekta.

- Mi njima šaljemo vodu, oni nama prljavštinu. Nadam se da će se naš vapaj da kroz Rašu teče čista voda čuti. Neka nam dozvole da izgradimo pročistač, a oni neka grade svoje, istaknuo je Fonović. Predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila (IDS) predložio je da se zatraži smjena direktora Dina Škopca u slučaju da Vodovod Labin ništa ne poduzme u roku od dva tjedna. Za tu je odluku glasalo devet vijećnika, a tri su bila suzdržana.

Polugodišnji izvještaj je pokazao da je proračun izvršen u visini od 41,8 posto planiranih prihoda, da se redovito izvršavaju sve obaveze, nema jamstava i zaduženja, a na općinskom je žiro računu 3,4 milijuna kuna. Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog drugih izmjena i dopuna proračuna za tekuću godinu, kojim se planira prihodovati 17,4 milijuna kuna. Za projekte programa održavanja komunalne infrastrukture u izvještajnom razdoblju izdvojeno 981 tisuća kuna ili 37,5 posto planiranog. (Adriano ŠĆULAC)



Podijeli: Facebook Twiter