Rašane guši kanalizacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raša vec 40-tak godina nema procistac otpadnih voda, što se najbolje osjeti na kraju mjesta, gdje kanalizacija istjece u kanal neposredno uz kuce. Mještani koji žive uz nepodnošljiv smrad ustajale fekalne vode, koja je ocito prošla samo kroz filter za krupnije necistoce, kažu da su na nju, premda je potencijalni izvor zaraze, vec - svikli.

- Oni ovo zovu sabirnim vodama, ali to ne može bit'! Dovoljno je boju pogledat'! Da smrdi, malo je rec'! Dodu iz Zavoda za zdravstvo svako toliko uzeti uzorke. Samo nam daju one tablete za komarce, da ubacimo u kanal. Tko ce nam jamciti da se kanalizacija negdje ne miješa s pitkom vodom, pita se jedan mještanin.

Dotaknuo je srž problema jer blizu su, prakticki s druge strane uske doline, kapitalni izvori Fonte Gaj i Kokoti. Iz tih se krških vrela - koja se ubrajaju u zonu neposredne zaštite! - snabdijeva gotovo cijela Labinština.

- Toga nema nigdje u Istri - da je izvorište uz takav kanal! Prijeti opasnost od zagadenja i baš zato bi i labinski Vodovod morao poraditi na zaštiti ovog podrucja. Iz Hrvatskih voda obecavaju potporu pri izgradnji procistaca, kaže raški nacelnik Josip Knapic. Napominje da sve otpadne vode završavaju u moru, na Štalijama.



Anton Cule iz Gornje Raše ukazao nam je i na novi "slobodan ispust" u kanal, u koji se inace slijevaju otpadne vode iz labinske fekalne stanice, nasuprot tzv. zgrade broj dva.

Raški nacelnik Knapic nije nam znao reci kada ce se u "najmladem gradu u Istri" izgraditi procistac.

- Opcina tako veliko ulaganje ne može podnijeti sama, vec racuna na potporu pretpristupnih EU-fondova, ali i Vodovoda, Hrvatskih voda te Grada Labina, koji je narastao, izgradivši, izmedu ostalog, i industrijske zone te mu aktualni procistac postaje preslab, tvrdi Knapic.

Premda su nam se u Krapnu mještani požalili da im u naselju najviše smrdi za oblacnog ili kišnog vremena "kada iz Labina ispuste prljavu vodu", direktor labinskog komunalca tvrdi da su mjerenja u gradskoj fekalnoj stanici "u granicama vodopravne dozvole". (I. RADIC, snimio G. NACINOVIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter