Raša: Žedni magarci odlaze na klanje


Ivan Perko gasi svoj rezervat magaraca Liburna zbog nedostatnih uvjeta za opstanak životinja.

- Čekam ponudu za klanje magaraca iz jedine dvije hrvatske klaonice registrirane za tu djelatnosti. Na klanje će starija grla, a mlađa ćemo udomiti kod uzgajivača. Možda nam Ministarstvo odobri neku površinu na nekom otoku pa će mlađi ipak opstati u nekakvom uzgajalištu, ali s rezervatom je gotovo, kaže on.

Tvrdi da je ovo kraj petogodišnje agonije u odnosima s Općinom i pojedinim žiteljima Raše, za koje kaže da su učinili sve da rezervat uklone: onemogućili su mu prijem posjetitelja i tako ga lišili prihoda, nakon toga su mu onemogućili i proizvodnju hrane za životinje, a ove godine tijekom suše i opskrbu vodom.

Budući da su izvori pitke vode u Donišnici, odvojku Raške doline u kojemu je rezervat smješten, zaslanjeni, Perko je provukao 1.400 metara dugo crijevo do izvora pitke vode na imanju svog prijatelja Darija Fileza u Raši.

Hrvatske vode izdale su mu vodopravnu dozvolu 13. srpnja, a tri dana kasnije o tome je obavijestio i načelnika Josipa Knapića na njegov zahtjev. Nakon što su nepoznati počinitelji više puta prerezali crijevo pa je vodu magarcima morao donositi u kantama Perko je odlučio dići ruke od svega.

Načelnik veli da to nije prvi put da najavljuje likvidaciju rezervata, ali do sada su magarci uvijek ostajali ondje gdje su i bili.

- On odlazak magaraca najavljuje svakih šest mjeseci do godinu dana. Općina, a ja osobno pogotovo nemamo ništa protiv magaraca i voljni smo pomoći mu, ali problem je u tome što on nema legitimitet i ne želi surađivati. Uzurpirao je državno i dio privatnog vlasništva. Želi li maknuti životinje, to je njegova privatna stvar, ali mi ćemo o tom problemu ipak razgovarati s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milanom Antolovićem, kaže Knapić.

Donišnica je poljoprivredna površina koja ulazi u općinski program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, koji je u izradi. Liburna bi se mogla javiti, no odu li magarci, kako Perko rezolutno najavljuje, bit će to kraj njihovog obitavanja u Raškoj dolini nakon točno dvadeset godina. (Napisao i snimio Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter