Raša u znaku igara, sevdaha i ilahija

Nastup KUD-a Azra iz Rašljana
Nastup KUD-a Azra iz Rašljana

Ples, pjesmu, poeziju, ali i neizbježni kulinarski kutak ponudilo je raško izdanje osmog Festivala bošnjačke kulture u Istri. Pažnju brojne publike na terasi RKUD-a Rudar privuklo je gostovanje Kulturno umjetničkog društva Azra iz Rašljana (distrikt Brčko), čiji su folkloraši izveli igre iz okolice Sarajeva, Jajca te Šopske igre, Pirot i Mačvu.

Pljeskom su pozdravljene i Raške bulbulice, vokalna skupina koja je zapjevala sevdah. Predstavili su se i folklorna sekcija Merak iz Raše, mlade članice pjevačkog zbora Medžlisa Islamske zajednice Pula Kalb s vjerskim pjesmama, ilahijama i kasidama, a poeziju posvećenu Bosni čitala je Enisa Buljubašić.

Završni ritam udario je labinski Mrga band, za igranku i trošenje kalorija nakon degustacije baklava, hurmašica, bureka, pita i drugih tradicionalnih jela koja je pripremilo 30-ak žena, uglavnom iz Raše.

- Ovom manifestacijom želimo predstaviti cjelokupnu bosansku kulturu domicilnom stanovništvu, želimo dokazati da se ne stidimo našeg porijekla i da smo se integrirali u društvo u kojem možemo živjeti i kojem možemo pridonijeti. Jer, bez obzira odakle smo, mi smo svi Rašani i drugačije ne može biti, poručio je Elvis Kavgić, predsjednik lokalnog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Priredba je imala i humanitarnu notu - prikupljali su se prilozi za liječenje bolesnog Miralema Kavgića iz Raše. Završnica festivala održat će se nadolazeće subote u pulskom Domu hrvatskih branitelja. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter