Raša u 2014. s plusom od 1,6 milijuna kuna


U blagajnu Općine Raša lani se slilo 13,1 milijun kuna, što je 2,5 posto više od planiranog, istaknuto je na prošlotjednoj sjednici lokalnog vijeća prilikom jednoglasnog usvajanja izvještaja o izvršenju proračuna. Potrošilo se 11,9 milijuna kuna pa je samouprava, uz prenijeti višak iz 2012., u ovu godinu ušla s plusom od 1,6 milijuna kuna.

- Počinje se osjećati korist od donošenja općinskog Prostornog plana uređenja, pogotovo u prihodima od poreza na promet nekretnina (1,3 milijuna). Trošili smo vrlo rigorozno, svaka se kuna više puta okrenula, poručila je načelnica Glorija Paliska Bolterstein (IDS). Najavila je da će se skorim rebalansom proračuna višak sredstava usmjeriti u razvojne projekte.

Zadovoljstvo financijskim poslovanjem izrazio je Atilio Paliska (HSU), podsjetivši da je Općina ranije uglavnom štancala gubitak, koji je 2010. dosegnuo 3,5 milijuna kuna. "Šest godina slušali smo deplasirana opravdanja za loše izvršenje budžeta. Ovo je dokaz da se može, samo treba željeti i znati", primijetio je te dodao: "Iza nas su vremena kada se Općina bavila sa samom sobom. Učinjen je velik iskorak, no predstoje nam još tri godine mandata pa apeliram da pokušamo podignuti proračun na 16, 17 milijuna kuna, time i životni standard građana".

Nije to, veli, samo pusta želja, samo treba "maknuti pepeo" s neiskorištenih potencijala, čemu će doprinijeti i svježe pokrenute izmjene i dopune prostornog plana. "Valja se odrediti za dva, tri prioriteta, za ono što bi Raši najviše pomoglo, te konačno potegnuti koji euro iz EU-fondova u naš proračun", savjetovao je Paliska.

I načelnica Paliska Bolterstein u svom je izvještaju za drugu polovicu 2013. godine podcrtala nastojanja da se pokrene gospodarstvo. Na natječaj za pogon bivše Prvomajske u studenome, doduše, nije se javio nijedan ulagač (zbog devastiranog prostora), unatoč ranije iskazanom interesu nekolicine njih. U ovoj je godini, izvijestila je načelnica, Općina primila nova tri pisma namjere investitora, i to za kupnju prostora te ugasle tvornice alatnih strojeva, čiji je vlasnik Zavod za zapošljavanje. Lokalna uprava, veli, ne odustaje od namjere da dođe u posjed nekretnina.

Interes vlada i za plodno, a neiskorišteno zemljište u Raškoj dolini, površine oko 400 hektara. Općina je Agenciji za poljoprivredno zemljište dokumentaciju predala još sredinom prosinca, otkad čeka da se s Hrvatskim vodama riješi status tamošnjeg vodnog dobra, što koči raspisivanje natječaja.

Šućuralija Bašić, vijećnik s liste BDSH, u izvještaju načelnice vidio je puno plusova, ali i negativnosti "koje se ne smiju prešutjeti". "Bojim se da, glede oživljavanja gospodarstva, iz godine u godinu slušamo istu priču. Samo se zatvaraju objekti, ništa se ne dešava. Prethodna vlast kriva je što prostor Prvomajske nije sačuvan. Bojim se da ćemo ondje teško do ulagača", zaključio je Bašić. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter