Raša: Spomen-ploča u čast 185 stradalih rudara

Spomen-ploča na tragediju iz 1940. godine
Spomen-ploča na tragediju iz 1940. godine

Vidljiv je velik napredak u razvoju općine. Doprinos je to i Općinskog vijeća koje je većinu odluka izglasalo jednoglasno, kazao je na današnjoj svečanoj sjednici u dvorani RKUD-a povodom Dana općine Raša, predsjednik vijeća Željko Zahtila. Načelnica Glorija Paliska Bolterstein, pred kolegama načelnicima i gradonačelnicima i talijanskim konzulom Paolom Palminteriem rekapitulirala je proteklu godine te s ponosom istaknula da je u Raškoj dolini zakupljeno za obrađivanje 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pripremljena je dokumentacija za obnovu Osnovne škole "Ivan Batelić" kao i dokumentacija za dogradnju Doma umirovljenika u Raši. U oba projekta potporu je dala Istarska županija.

- U tijeku je izgradnja vodospreme Crni, izmjena prostornog plana te usvajanje nekih planova nižeg reda. Uredili smo obalu, plaže i šetnice u Ravnima, Marini i Trgetu. Sve je to rezultiralo povećanjem dolazaka gostiju za 14 posto i noćenja za 10 posto. Našu je općinu posjetilo ukupno trideset tisuća turista koji su ostvarili 277 tisuća noćenja. Zajedno s Gradom Labinom realizirat ćemo pješačke, biciklističke staze, a želja nam je povezati Rabac s našim priobaljem. Ministarstvo podržava taj projekt i već nam je odobreno 150 tisuća kuna. Nastojimo stvoriti cjelogodišnji turistički proizvod kroz revitalizaciju rudarskog okna, također u suradnji s Gradom Labinom, istakla je Paliska Bolterstein.

Na sjednici su uručena priznanja zaslužnim građanima općine za promidžbu općine i to Tamari Petrović za doprinos u tehničkim znanostima; Dani Dobrić Jambrović za doprinos u pravnim znanostima te Lariju Perusco treneru i međunarodnom sucu body bulidinga i fitnessa za izraziti doprinos u području sporta.

Delegacija talijanske udruge "Veneziani nel Mondo", zajedno s načelnicom te delegacijom iz talijanskog Portogruara, postavila je na pročelju zgrade raške općine spomen-ploču u čast stradalima u najvećoj mirnodopskoj rudarskoj nesreći. U sjećanje na jutro 28. veljače 1940. godine, kada je 185 radnika poginulo u rudniku, piše na dvojezičnoj ploči, koju je izradio Giulio Bornacin.

- Gotovo da nema obitelji na Labinštini koja nije imala rudara. Rudarstvo je obilježilo razvoj gospodarstva, a izvađeno je 40 milijuna tona ugljena. Obaveza nam je sačuvati tradiciju rudarenja, ali i valorizirati ostatke te industrije, poručila je načelnica općine Raša. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter