Raša: Sljubile se sevdalinka i Brkica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako to izgleda kad se sljube sevdah i "Brkica" pokazala je treca vecer 7. Festivala bošnjacke kulture u Istri, održana u subotu u Raši. S uvodnom sevdalinkom "Šehidski rastanak", koju je odsvirao mladi harmonikaš Denis Alicajic iz Labina, i uspješnicom Gustafa u izvedbi njegove vršnjakinje iz Buzeta, Elme Muratagic na flauti, publika na terasi RKUD-a "Rudar" bila je kupljena za ostatak sadržajne veceri.

Obilježile su je izvorne pjesme, plesovi te, kao šecer na kraju, degustacija bosansko-hercegovackih specijaliteta - pita, bureka, baklava, hurmašica, tufahija, koje su pripravile 22 kuharice, mahom iz Raše.

- Festival priredujemo prije svega zato da ne zaboravimo otkud smo došli i što smo u Istru donijeli, te da naše obicaje prenesemo mladim generacijama. Cinimo to i radi naših sugradana: premda vec dugo živimo zajedno, još uvijek se ne poznajemo dovoljno, rekao je Senad Pršic, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI), glavnog organizatora Festivala.

Da mladi doista "svladavaju gradivo" pokazao je nastup folklorne sekcije Merak raškog ogranka NZBI-ja, domacina veceri. Cure su, premijerno plešuci u svojim nošnjama, zaslužile gromki pljesak za koreografiju "Hilav". Sevdalinke je zapjevao zbor "Raške bulbulice", a poeziju posvecenu bosanskim obicajima nadahnuto je citala Enisa Buljubašic.

Kvalitetu više, kako je primijetila voditeljica programa Berina Mujkic, priredbi su udahnuli folkloraši KUD-a "Hasan Mujezinovic" iz Cazina. Uz Cazince, gostovao je i ženski pjevacki zbor Kalb koji djeluje pri medžlisu Islamske zajednice Pula, a publiku je završno u kolo, igranku povukao mladi sviracki duo Elvis i Deni.

Festival, cije su veceri prethodno održane u Labinu i Rovinju, nastavlja se nadolazece subote u Buzetu, te potom 16. lipnja u Porecu. Kruna ce biti trodnevna završnica u Puli od 28. do 30. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter