Raša se vratila u korito, Mirna u Buzetu slabi

Rijeka Raša vratila se u korito
Rijeka Raša vratila se u korito

Rijeka Raša vratila se u korito, nakon što se u četvrtak ujutro, zbog sudara velikog vodnog vala i morske plime, na mostu Pićan prelijevala preko ceste, a nasip probila kod Mosta Raše. I dalje su, međutim, na snazi privremene mjere obrane od poplave za Donju Rašu i Čepićko polje s obzirom na to da prognostičari najavljuju nove obilne kiše u noći s nedjelje na ponedjeljak, doznajemo od Vitomira Skandula iz labinske ispostave Hrvatskih voda.

- Bit će opasno jer je tlo već natopljeno vodom, pa će odmah nastajati efekt bujica i rasti vodostaji, upozorava Skandul.

Izvijestio nas je da su danas postavljali tzv. zečje nasipe na rijeci kod Mosta Raše, te na nenadvišenom dijelu obuhvatnog kanala neposredno uz raško izvorište pitke vode Fonte Gaj - Kokoti, gdje je u noći sa srijede na četvrtak bilo prelijevanja.

Dobar dio od 420 hektara uglavnom neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini još "pliva" i nalikuje rižinim poljima. Slična je situacija i u dijelu pićanskog Luga.

- U svega pet-šest sati palo je enormno mnogo kiše, između 175 litara u Čepićkom polju i 100 litara u Donjoj Raši, pa ti hidromelioracijski sustavi nisu uspjeli svu vodu isprazniti u Plominski, odnosno Raški zaljev. Da nedavno nismo nadvisili desni nasip rijeke u Mostu Raši, stanari tamošnje zgrade sigurno bi zbog poplave morali biti evakuirani, kaže Skandul.

Na rijeci Mirni, pak, ukinuta je redovna obrana od poplave proglašena u četvrtak u 8 sati nakon što je zbog obilnih oborina porastao vodostaj.

- Ukinuli smo redovnu obranu, ali ćemo pratiti vremenske prilike tijekom vikenda i preventive radi, do daljnjeg zadržati pripremno stanje, izjavio je Aleksandar Kružić, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda "Mirna - Dragonja" Buzet.

Iako je u četvrtak prijepodne vodostaj Mirne znatno porastao, nije došlo do izlijevanja na državnu cestu Buzet - Istarske Toplice, tek se u gornjem dijelu sliva, između Minjere i skretanja za Mali Mlun, voda djelomično izlila iz korita po njivama i livadama no to je uobičajena pojava pri takvom vodostaju.

Prema podacima s mjernih stanica, vodostaj Mirne u naselju Most kod Buzeta oko 9 sati bio je 147 centimetara, u 10 sati 123, a u 11.30 sati 104 centimetra. Vodni val spuštao se nizvodno te je vodostaj kod Istarskih Toplica, koji je u 9 sati iznosio 77 centimetara, oko 10 sati porastao na 290 centimetara, a u 11.30 sati na čak 331 centimetar. (I. RADIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter