Raša razmatra strategiju razvoja turizma

Predstavljena Strategija razvoja turizma Raše (R. S.)
Predstavljena Strategija razvoja turizma Raše (R. S.)

Općina Raša brendirat će se na turističkom tržištu kao destinacija jedinstvenog nasljeđa i otvorenog srca te kao miran i još neotkriven dio Istre, stoji u njenoj Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, koju su Općinskom vijeću u petak prezentirale izrađivačice Dora Smolčić Jurdana i Ines Milohnić s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Ostvare li se zacrtani ciljevi, općina će u sljedećih sedam godina lanjski 28.261 dolazak turista i 220.076 noćenja povećati na 80 tisuća dolazaka i 480 tisuća noćenja ili približno utrostručiti dolaske koji će, u skladu s trendovima u dužini boravka, dati približno dvaput više noćenja.

Dokument koji će se nakon manje dorade vijećnici dobiti na usvajanje rezultat je višemjesečnog rada tijekom kojega su održane dvije radionice u kojima su mogli sudjelovati svi zainteresirani.

- Udio Raše u turizmu Istre trenutačno je manji od jedan posto. Cilj je kvalitetnom ponudom uz održivi razvoj i konkurentnost postići blagostanje lokalnog stanovništva, a kao najbolji scenarij odabrana je kombinacija ubrzanog rasta s restrukturiranjem i repozicioniranjem na turističkom tržištu. Ono što općinu čini jedinstvenom je njeno rudarsko i arhitekturno nasljeđe, pa su interpretacijski centar bivšeg rudnika i entografski muzej o nastanku naselja u 547 dana te izletništvo povezano s njima nositelji buduće turističke ponude. Također, diljem općine ima potencijala za obnovu starih autohtonih kuća i razvoj tzv. difuznih hotela. U konačnici treba omogućiti i razvoj nautičkog turizma s popratnim sadržajima. Vijećnik Atilio Paliska (IDS) predložio je da u strategiju bude uvršten i razvoj kadrova potrebnih za ostvarenje i funkcioniranje buduće turističke ponude, što su izrađivačice prihvatile. (R. SELAN)  


Podijeli: Facebook Twiter