Raša: Proračun za 2014. godinu poput ovogodišnjeg

Vijeće Općine Raša glasuje o proračunu za 2014. godinu,
Vijeće Općine Raša glasuje o proračunu za 2014. godinu,

Općinsko vijeće Raše je na sjednici održanoj u petak donijelo proračun za 2014. godinu u iznosu od 12,89 milijuna kuna, što je praktički na razini ovogodišnjeg, tj. od njega je veći za 0,8 posto.

Prihodi od poreza, najznačajnija skupina unutar prihoda od poslovanja, također su na ovogodišnjoj razini, a unutar nje od poreza na imovinu planirano je manje nego ove godine zbog neizvjesnosti raspolaganja nekretninama.

Planirani su 80 posto viši prihodi od imovine, najvećim dijelom zbog povećanje prihoda od HEP-ove naknade za korištenje prostora na ime TE Plomina. Rashodi i izdaci smanjeni su dva posto u odnosu na ovogodišnji plan, ali su unutar njih rashodi za nabavku nefinancijske imovine veći, i to prvenstveno zbog povećanja izdvajanja za prostornoplansku dokumentaciju i druge strateške projekte te projekte uređenja javnih površina.        

Šućuralija Bašić (koalicija SDAH-BDSH) podnio je tri amandmana: predstavniku bošnjačke nacionalne manjine smanjiti sredstva za šest tisuća kuna i taj iznos pridodati stavki namijenjenoj Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre, zatim općinskom TZ-u umanjiti sredstava za 50 tisuća kuna u korist sufinanciranja nabavke udžbenika za osnovnoškolce te školi nogometa NK Raša 1938 smanjiti sredstva za 3,5 tisuća kuna u korist DVD-a Raša. Smanjenja navedenih stavki predlagao je smatrajući da korisnici sredstva troše netransparentno.

Amandmani su odbijeni, prva dva jer se radi o zakonskim obvezama financiranjima, a treći jer DVD ima i druge izvore financiranja. K tome je rasprava pokazala da vijećnik nije bio dovoljno informiran o transparentnosti trošenja proračunskog novca. Pri glasovanju je Bašić je ostao suzdržan, a pridružio mu se Ivan Mohorović iz HDZ-a. (Napisao i snimio R. SELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter