Raša: Prijem za gospodarstvenika V. Verbanca

Damir Sirotić, Antonela Vlačić Kiršić, Jasna Jaklin Majetić, Vladimiro Verbanac i Glorija Paliska Bolterstein (I. RADIĆ)
Damir Sirotić, Antonela Vlačić Kiršić, Jasna Jaklin Majetić, Vladimiro Verbanac i Glorija Paliska Bolterstein (I. RADIĆ)

Vladimiro Verbanac, vlasnik i direktor raških tvrtki Drives and motors i Vlado elektronika, dobitnik je priznanja Županije i HGK-a Županijske komore Pula za izvanredan doprinos razvoju gospodarstva Istre, a tim mu je povodom danas u Općini Raša upriličen prijem.

Ovaj poduzetnik spada u rijetke pojedince, jednog do dva godišnje, koliko ih prilikom odlaska u mirovinu tom laskavom titulom ovjenča županijska Komora, napomenula je njena predsjednica Jasna Jaklin Majetić.

Drives and motors proizvodi i projektira elektromotore visoke učinkovitosti te elektroničke regulatore za takve uređaje, a zapošljava 30 radnika. Glavninu proizvoda i usluga certificirane kvalitete izvozi na europsko tržište. Poduzeće je ovog mjeseca proslavilo dva desetljeća djelovanja, što se poklopilo s Verbančevim umirovljenjem.

- Veseli me da smo unatoč svim nedaćama uspjeli proći ovih lijepih 20 godina. Nadam se da ćemo tim putem i nastaviti. Ne bismo toliko postigli da nije bilo kvalitetnih kadrova, kazao je Verbanac i predstavio svoju nasljednicu, direktoricu Antonelu Vlačić Kiršić.

Najavio je širenje djelatnosti tvrtke na projektiranje i razvoj elektronike za upravljanje i kontrolu uređaja obnovljivih izvora energije, za što će uskoro trebati nove, visokoobrazovane radnike.

Prisjetio se početka rada poduzeća, 1. siječnja 1994. godine, uz osmero zaposlenih, u pogonu nekadašnje tvrtke Inda Prvomajska. U to je vrijeme Labinštinu tresla posvemašnja kriza, gašenje proizvodnje i radnih mjesta, pa je bila potrebna hrabrost za poduzetnički pothvat.

- Verbanac je bio od onih koji nisu razmišljali samo o radnom mjestu za sebe, već o širenju posla, brizi, odgovornosti… U njegovim firmama mnogi su osigurali egzistenciju za obitelj na kvalitetnom poslu, pod primjerenim uvjetima. Sav kadar iz Verbančevih tvrtki je potencijal istarskog gospodarstva, to su ljudi navikli raditi po europskim regulama, poručila je Jaklin Majetić.

Naglasila je da je Verbanac toliko skroman i samozatajan da se isprva protivio nagradi, ali i ovoj svečanosti.

Raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein, domaćica prijema, istaknula je pak da ovakvi dosezi privrednika bude optimizam za razvoj gospodarstva te da će Općina nastaviti s jačanjem malog i srednjeg poduzetništva. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter