Raša: Požar u bivšem kinu je podmetnut?

(I. RADIĆ)
(I. RADIĆ)

Otvoreni plamen nepoznatog porijekla uzrok je požara u kojem je u gluho doba noći s nedjelje na ponedjeljak izgorjelo bivše kino u Raši, izvijestila je danas policija. To je utvrđeno očevidom koji su obavili policijski službenici s protupožarnim inspektorom i vještacima iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' iz Zagreba.

"Policija nastavlja utvrđivati sve okolnosti događaja", ističe se u priopćenju PU istarske. Termin "otvoreni plamen nepoznatog porijekla" iz službenog policijskog priopćenja mogao bi upućivati na to da je požar podmetnut, odnosno da mu je kumovao ljudski faktor, i isključiti mogućnost da je vatra izbila zbog neispravnih električnih instalacija, o čemu se spekuliralo.

Tako razmišljaju i neke od upućenih osoba s kojima smo danas razgovarali. Za pretpostaviti je da bi forenzičari iz uglednog centra, u slučaju da su uzrok instalacije, to bili i specificirali, tim više jer je utvrđeno mjesto nastajanja požara - izbio je u južnom dijelu kinodvorane (onom prema trgovini i trafici na trgu).

Međutim, drugi stručnjaci koje smo danas konzultirali oprezni su sa zaključcima: napominju da "otvoreni plamen" može prouzročiti i neispravna strujna instalacija jer pri kratkom spoju dolazi do topljenja izolacije te njenog zapaljenja.

Očito će tek po okončanju istrage biti otklonjene dvojbe o tome što je kumovalo vatrenom plamenu koji je uništio kompletnu unutrašnjost gotovo 200 četvornih metara prostrane dvorane i znatan dio krovišta tog objekta u općinskom vlasništvu. Izgorjeli su, podsjetimo, oprema i instrumenti mladih glazbenika koji su ondje vježbali te manje skladište Caritasa.

Općinska načelnica čeka dovršetak istrage

Rašku općinsku načelnicu Gloriju Paliska Bolterstein pitali smo vjeruje li da je požar podmetnut, odnosno zna li razloge zbog kojih bi netko takvo što mogao učiniti.

- Razumijem veliki interes javnosti i medija za ovaj događaj zbog povijesne i sentimentalne vrijednost objekta izgorjelog u požaru, no tek ću nakon službenog očitovanja nadležnih službi moći nešto konkretno komentirati, odgovorila je načelnica. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter