Raša: Oživio sat na zvoniku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sat na zvoniku crkve Sv. Barbare od srijede ponovo pokazuje tocno vrijeme i svakog punog sata oglasi se onoliko puta koliko je sati.

Popravak su obavili djelatnici Grivi Grgrina, tvrtke iz Kaštel Kambalovca specijalizirane za elektrifikaciju zvona i javnih satova, Božidar Zorko i Stjepan Kozlina,  koji su postavili novi pokretacki mehanizam i montirali bat za udaranje u zvono.

- Umjesto starog mehanickog uredaja, kojega je trebalo navijati svaki dan, sat sada ima elektromotorni pogon s digitalnim upravljanjem i digitalnim programatorom za pokretanje bata, objasnio nam je Zorko.



Novi javni sat iznad Trga Republike vrijedan je oko 30 tisuca kuna. Opcina ga je poklonila gradanima u povodu blagdana Sv. Barbare, 4. prosinca. Dopusti li vrijeme, licioci ce u cetvrtak ofarbati fasade zvonika i kazaljke sata, a do fešte bi trebale biti postavljene i nove elektricne instalacije.

Stari sat bio je postavljen kad je izgraden «najmladi grad u Istri» 1937. godine. Mladi Rašani ne pamte da je bio u funkciji jer je stao negdje 1975. godine i od tada ga nitko nije popravljao.


Podijeli: Facebook Twiter