Raša: Otkaz trima zaposlenicama zbog novog odjela

Općina Raša (Arhiva GI)
Općina Raša (Arhiva GI)

Općinsko vijeće je na posljednjoj sjednici povećalo ovogodišnji proračun za 12 posto, pa sada iznosi 14 milijuna i 930 tisuća kuna. Glavni razlozi za rebalans bili su potreba za hitnim popravkom krova na bivšoj kinodvorani stradaloj u požaru i višak sredstava iz prošle godine u iznosu od milijun i 584 tisuće kuna.

Općina je od osiguranja bivše kinodvorane naplatila 467 tisuća kuna, obavijestila je načelnica Glorija Paliska Bolterstein vijećnike. Budući da je sudski vještak štetu procijenio na 752 tisuće kuna, od osiguranja je zatražena isplata razlike. Očekuje se da će krov biti saniran do jeseni. Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture povećan je za 150 tisuća kuna zbog izgradnje javne rasvjete u Raši, Sv. Marini i Zartinju, a program održavanje iste za 74 tisuće kuna u korist osiguranja opreme za selektivno sakupljanje otpada.

Odluka o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela izazvala je raspravu budući da njome prestaju s radom Odsjek za općinsku samoupravu i upravu, opće i pravne poslove, Odsjek za financije i društvene djelatnosti i Odsjek za stambeno-komunalne djelatnosti, što znači otkaz trima zaposlenicama koje su ih vodile. Sredstava za njihove otpremnine osigurana su rebalansom proračuna.

Dalibor Kvaternik iz SDP-a smatra da otkazi nisu potrebni jer se zaposlenice mogu premjestiti na nova radna mjesta, tim više što plaće nisu problem, pa je glasovao protiv odluke.

Nezavisni vijećnik Šućuralija Bašić ostao je suzdržan jer nije uvjeren da nakon otkaza neće biti novih zapošljavanja na drugim mjestima, odnosno zato jer smatra da nije dovoljno informiran o odluci. Atilio Paliska (HSU) i Danijel Fonović (IDS) izričito su podržali reorganizacije rada općinske uprave jer smatraju da ona omogućava efikasno povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Ključni razlog za formiranje JUP-a je usklađivanje sa zakonom, što je Općini naložila Upravna inspekcija Ministarstva uprave nakon nadzora provedenog u prosincu prošle godine. Ovu točku dnevnog reda pratio je i Darko Vidmar, predstavnik Sindikata Istre i Kvarnera, koji je nakon izglasavanja odluke tražio riječ, ali mu je predsjednik Vijeća Željko Zahtila (IDS) nije odobrio budući da je u svom dolasku na Vijeće najavio samo promatranje. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter