Raša: Novi namet kanalizaciju gradi


Općinsko vijeće Raše dalo je sinoć, na traženje Vodovoda Labin, zeleno svjetlo uvođenju naknade za razvoj javne odvodnje u iznosu od jedne kune po potrošenom kubiku vode. Takvo poskupljenje nisu podržali samo oporbeni vijećnici Šućuralija Bašić (SDAH) i Ivan Mohorović (HDZ), ocijenivši da je riječ o udaru na džep građana u teškom ekonomskom trenutku.

Godišnje bi se u ovoj općini, prema procjenama, od naknade ubralo oko 200 tisuća kuna, a tim bi se novcem financirala izrada projektne dokumentacije za izgradnju sustava odvodnje u Raši, Ravnima i Sv. Marini. Te bi projekte Vodovod kao njihov nositelj putem Hrvatskih voda kandidirao na fondove EU-a.

- Za dobivanje novca iz fondova potrebno je da određeni dio sredstava osigura investitor, a za našu Općinu to bi, prema prijedlogu Vodovoda, iznosilo 15,5 milijuna kuna za vodoopskrbu i gotovo 25 milijuna kuna za odvodnju, napomenula je načelnica Glorija Paliska Bolterstein (IDS).

Direktor Vodovoda Dino Škopac objasnio je da Labinština među zadnjima u Istri uvodi naknadu za razvoj. To je, veli, bilo neminovno nakon zakonskim izmjenama ukinute naknade za priključenje. "Na ovaj način nećemo prihodovati puno, no od nečega se mora krenuti. Svjestan sam trenutka recesije. Deset kuna za potrošenih deset kubika. Stvar je relativna: i malo je i puno je", poručio je Škopac.

- Građanima će biti puno, pogotovo onima na rubu egzistencije. Nažalost, o tome se baš i ne razmišlja, odgovorio je vijećnik Mohorović, uz negodovanje da se puno ranije trebalo iskoristiti europske fondove.

Zastupnik Bašić svjestan je, veli, da neriješeno pitanje odvodnje predstavlja ogroman problem za općinsko središte, i to zdravstveni, ali sumnja da će se nakon uvođenja novog nameta nešto učiniti s obzirom na neslavno okončane dosadašnje pokušaje.

- Žao mi je da niste predložili cijenu 0,99 kuna, kako nas trgovci privlače. Ovo je 13. rata vode, a treba znati da i sve ostalo poskupljuje!, bio je slikovit Bašić.

Atilio Paliska iz HSU-a smatra, međutim, da računica s ovakvim udjelom građana u višemilijunskim projektima općine drži vodu pa se prilika ne bi smjela propustiti. Tako misle i vijećnici IDS-a i SDP-a koji su podržali uvođenje naknade. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter