Raša: Nema rezanja u socijali, zdravstvu i školstvu


Iako smo svjesni da nećemo izbjeći udar Porezne reforme koju Vlada uvodi od iduće godine i po kojoj naša općina ostaje bez milijun kuna prihoda, Proračun planiran za 2015. je socijalan i razvojan - rekla je raška načelnica, Glorija Paliska Bolterstein, pri predstavljanju Proračuna vijećnicima, na posljednjoj sjednici Vijeća.

Pri tome se računa na znatna sredstva iz EU fondova, jer po riječima načelnice postoji spremna dokumentacija za par projekata koji će se kandidirati prema tim fondovima. Od važnijih i većih investicija, spomenuti su Sportsko rekreacijski centar u Raši, rekonstrukcija cesta od Brovinja do Skitače, društveni dom u Sv. Bortulu, odvojeno je 150 tisuća kuna za poticaje građanima koji se odluče na uređenje fasada u Raši. Izdvojeno je i 200 tisuća kuna za projekt vodospreme u Ravnima, što iznosi deset posto investicije, koliko Općina i mora izdvojiti, a ostatak financiraju Hrvatske vode.

Na Nacrt Proračuna, male su primjedbe imali oporbeni vijećnici Ivan Mohorović (HDZ) koji nije bio zadovoljan sredstvima koja se odvajaju za sport, napomenuvši da je 160 tisuća kuna koliko je namijenjeno NK Raši 1938. premalo, te kao predsjednik kluba, strahuje hoće li to biti dostatno da sve skupine nogometaša odigraju svoja natjecanja do kraja. Sličnu je primjedbu imao i Šućuralija Bašić (BDSH),kojega smeta što je prevelika razlika među klubovima i udrugama, u visini sredstava koja se dobivaju iz proračuna.

Paliska Bolterstein je na to odgovorila, da bi uprave klubova i ostalih Udruga, trebale više raditi na tome da sredstva pronađu kod sponzora, a ne uvijek kad nedostaje, zavlačiti ruku u općinski proračun.

- U ovom planiranom Proračunu, ne smije ni trenutka doći u pitanje financiranje socijale, predškole, zdravstva, školstva i naravno razvoja. To je jedino što nam je sveto, za sve ostalo smo izdvojili prema mogućnostima. Nadamo se, da će se općinska blagajna puniti više od planiranog, te je tada rebalansom moguće izdvojiti više za sport i udruge, nitko sretniji od mene - rekla je Paliska Bolterstein.Po hitnom je postupku jednoglasno izglasana i točka o zatvaranju odštetnog zahtjeva Općine Raša, s osiguravajućim društvom kod kojega je bila osigurana raška kino dvorana, koja je stradala u požaru. Osiguravajuća je kuća isplatila 506 tisuća kuna, te tražila da se zahtjev okonča namirenjem od dodatnih 85 tisuća kuna.

Načelnica je upoznala vijećnike i s činjenicom da se na reorganizaciji općinske uprave, koju je sprovela, štedi 250 tisuća kuna godišnje, te kako ima više prijavljenih, za uzimanje u koncesiju poljoprivrednog zemljišta u dolini Raše.(A.ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter