Raša ne napuhuje proračun

Načelnica općine Glorija Paliska Bolterstein (A. Š.)
Načelnica općine Glorija Paliska Bolterstein (A. Š.)

Vijećnici Općine Raša prihvatili su proračun u visini 15,3 milijuna kuna. Nastavlja se briga o socijali, zdravstvu, školstvu, vrtiću, umirovljenicima i vatrogastvu te će za zadovoljenje tih potreba biti izdvojeno 30 posto proračuna. Šest milijuna kuna, proračuna izdvojit će za programe gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Za kulturu, sport i civilni sektor izdvojit će se 600 tisuća kuna, što je gotovo u visini socijale.

U zakazanom roku, na nacrt proračuna pristigao je amandman, vijećnika Ivana Mohorovića, a odnosi se na dotaciju NK Raša 1938. Vijećnik je ponovio kako je dotacija nedostatna za redovno funkcioniranje kluba te kako će predložiti Izvršnom odboru da ne prijavi niti jednu selekciju za nastavak takmičenja, jer se u ovim uvjetima ne može normalno funkcionirati. Spomenuo je da općina nema razvojnih projekata, koje ne pronalazi ni u projekciji za iduće dvije godine.

Predlagač proračuna, načelnica Glorija Paliska Bolterstein istaknula je kako amandman Mohorovića nije razmatran jer nije potpun, odnosno nije naznačeno gdje bi se sredstva za koja se uvećava dotacija nogometnom klubu, trebala oduzeti. Pojasnila je još jednom kako je pri formiranju proračuna određen ukupni zbroj sredstava koji je namijenjen sportu, a ne i pojedinačne dotacije. S obzorom da s početkom iduće godine na snagu stupa nova uredba kojom se dodjeljuju sredstva udrugama, dotacije će biti određene nakon natječaja.

Načelnica se osvrnula i na primjedbu vijećnika Šućuralije Bašića te je istakla kako je njihov proračun možda najmanji, ali je zasigurno realno planiran jer dostiže ostvarenje od 96 do 98 posto, dok će ostale općine zasigurno imati rebalanse. "Moja je odgovornost prema građanima i vama vijećnicima realno planirati proračun, a ne napuhati ga da bude što veći," dodala je.

Vijećnik Atilio Paliska kazao je kako je izvršenje proračuna Općina Raša godinama bilo oko 10 milijuna kuna, sada su dostigli ostvarenje proračuna u visini 15 milijuna kuna, što smatra velikim napretkom. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter