Raša: Motociklima po industrijskoj baštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li vožnja motorima u nekadašnjoj upravnoj zgradi jame Raša, na hard enduro utrci održanoj proteklog vikenda pod kapom proslave 91. obljetnice Labinske republike, oblik valorizacije industrijske baštine?

Nerijetke je, naime, zgrozila cinjenica da je medunarodna utrka "No Fear No Limits" startala ravno u tu, do pred koju godinu prakticki useljivu zgradu, poznatu i kao direkcija ugasle tvornice alatnih strojeva Prvomajska, a prethodno kao pogon Kvarnerplastike. Motoristi su vozili jednim krilom zgrade - stepeništem, potom kroz proizvodnu halu na katu, da bi izašli u napušteni kamenolom Karlota i šumom nastavili prema nekadašnjoj termoelektrani Vlaška.

Našem su se dopisništvu javili neki od sudionika pješacenja priredenog istim povodom. Nisu se, kažu, mogli nacuditi kako je motoristima uopce dozvoljeno da "praše" po tom prostoru.

Organizatori utrke iz Moto kluba "Enduro Istra Team", koji su privukli oko 150 sudionika iz pet zemalja, porucuju, pak, da za takvo korištenje zgrade imaju dozvolu njenog vlasnika, poduzetnika iz Rijeke, uz ostala potrebna dopuštenja Opcine Raša za javne površine. Predsjednik kluba Michele Dagostin i potpredsjednik Alen Kiršic pitaju zašto se cuvari rudarske baštine koji sada negoduju nisu javno žalili zbog toga jer je omoguceno da se zgrada zadnjih godina devastira.

- Ispada da je najbolje ništa ne raditi. Zašto nitko ne prica o tome da je zahvaljujuci manifestaciji turisticki Rabac ostvario 300 nocenja, odgovara Dagostin i pokazuje nam fotografije kako je zgrada, puna svakovrsnog smeca, izgledala prije negoli su je organizatori pocistili.

Voditelj i kustos labinskog Narodnog muzeja Vedran Kos, ujedno drugi voditelj pješacenja Rašom, podcrtava arhitektonsku vrijednost zgrade. - To što je nekretnina privatna, ne umanjuje propust jer bi se svaki vlasnik morao brinuti o tako vrijednom zdanju, zakljucuje Kos. (Igor RADIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE
.


Podijeli: Facebook Twiter