Raša: Kroz udrugu Atrium do novca za obnovu građevina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raški vijećnici na presinoćnjoj su sjednici jednoglasno podržali ulazak Općine u europsku neprofitnu udrugu Atrium, iznjedrenu iz istoimenog projekta, čiji je cilj vrednovanje arhitekture totalitarnih režima 20. stoljeća.

Načelnica Glorija Paliska Bolterstein u svome obrazloženju navodi da članstvo donosi višestruke koristi lokalnoj zajednici: osvješćivanje stanovništva o važnosti arhitektonsko-kulturnog naslijeđa u naselju Raša iz fašističke ere, te veće šanse u konkuriranju za novac iz EU-fondova u zaštiti i obnovi tih dosad zanemarenih i nedovoljno zaštićenih vrijednosti.

Grad Labin je, kao sudionik Atriuma, predstavio i znanstveno obradio primjere iz njemu susjedne općine - naselje Rašu, Trg Gustavo Pulitzer Finali, crkvu sv. Barbare, te nekadašnju zgradu fašističke stranke s gradskim portalom.

Te vrednote našle su se, s onima iz Labina (Trg labinskih rudara, Čeva s kulom, crkva sv. Marije Fatimske), u tiskanoj Transancionalnoj studiji. Digitaliziran je, osim toga, i znatan dio materijala iz Državnog arhiva u Pazinu, prvenstveno projektna dokumentacija za izgradnju Raše. Ti će se arhivski dokumenti uskoro moći vidjeti u katalogu projekta na njegovim internetskim stranicama.

U europskom projektu Atrium našlo se 18 partnera iz 11 zemalja - Italije, Slovenije, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Grčke, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske, vođenih željom da se arhitektura totalitarnih režima odredi kao ključni element one europske iz prošlog stoljeća. Očekuje se da Vijeće Europe do kraja travnja amenuje Atrium kao njenu kulturnu rutu.

To bi moglo doprinijeti razvoju tzv. kulturnog turizma u Raši i Labinu, povećanju prihoda lokalne zajednice, te zapošljavanju stanovništva, navodi u svom obrazloženju načelnica Paliska Boltersetin koja će uskoro potpisati povelju o pristupanju udruzi.

Raša će udruzi plaćati godišnju članarinu od 465 eura, a tim koji će zastupati njene interese u Atriumu tek se treba utvrditi. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter