Raša kreće u izmjene svog prostornog plana

Nedovoljno iskorišteno raško priobalje - Sv. Marina (I. RADIĆ)
Nedovoljno iskorišteno raško priobalje - Sv. Marina (I. RADIĆ)

Općinski vijećnici Raše na zadnjoj su sjednici jednoglasno odlučili pokrenuti izmjene i dopune Prostornog plana uređenja, kojima bi se, kako je naglašeno, olakšali uvjeti za gospodarski razvoj, a građanima omogućile nove površine za stanogradnju. Osim toga, lokalni PPU treba uskladiti s onim županijskim te s novim zakonskim odredbama.

Podsjetimo, krovni prostornoplanski dokument Raša je donijela krajem 2011., kao posljednja općina u državi. U međuvremenu je primila brojne zahtjeve građana, a najviše ih se odnosi na stambenu gradnju.

Objašnjeno je da su područja te namjene formirana u gabaritima koje dozvoljava županijski plan, no neka od njih obuhvaćaju površine nepogodne za gradnju i(li) vlasnici žele da se unutar njihovih parcela obave korekcije u granicama građevinskog područja.

- Pomnije planiranje turističkih zona, koliko je moguće na općinskom zemljištu, pojednostavljuje i ubrzava put novim investicijama u smjeru koji je zacrtala lokalna strategija razvoja te djelatnosti, istaknula je Tajana Kovač, općinska donačelnica.

Kao glavni razlog tome što nijedna od turističkih zona nije realizirana, u obrazloženju odluke navodi se činjenica da su one u priobalju, tom neoplođenom prirodnom resursu, ucrtane dobrim dijelom na privatnim parcelama. (I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter