Raša je okrenuta razvoju, ali ne zaboravlja rudarsko nasljeđe

Koncert pod maskama polaznika pulske glazbene škole u Circolu (V. BEGIĆ)
Koncert pod maskama polaznika pulske glazbene škole u Circolu (V. BEGIĆ)

Samo središte Raše danas je vrvjelo događanjima. U podne je započeo je zajednički koncert Gradskog orkestra Labin i Limene glazbe iz općine San Giorgio di Nogaro (Furlanija Julijska krajina). Glazbenici su napravili uvod u Svečanu sjednicu koja je održana pod šatorom na trgu, a kojoj su se odazvali kolege načelnici iz susjednih općina, kao i Općina Velika i San Giorgio di Nogaro, predstavnik Istarske županije, brojni gospodarstvenici i direktori javnih poduzeća, kao i predstavnici pedagoških ustanova, policije, vatrogastva i civilne zaštite.

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila podsjetio je da je 4. studenog dan koji Općina Raša slavi u spomen na datum inauguracije "najmlađeg grada u Istri".

- Raduje me da je u našoj Općini u posljednjem razdoblju ostvaren osjetan napredak u svim područjima, od uređenja naselja, prometa, prostornog i urbanističkog planiranja, komunalnog gospodarstva, brige o djeci te socijalnoj skrbi. Takvom napretku svakako su doprinijele važne odluke Vijeća i konsenzus u onim najbitnijim temama. I to veseli, jer samo zajedništvom i predanim radom možemo odgovoriti na izazove koji su pred nama u valorizaciji ovog nekad izuzetno značajnog rudarskog središta, poručio je Zahtila.

Potpora Županije

Općinska načelnica Glorija Paliska s ponosom je najavila da Raša uskoro postaje veliko gradilište. Sprema se, naime, cjelovita obnova zgrade osnovne škole, kao i doma umirovljenika, a sve to uz podršku i partnerstvo s Istarskom županijom.

- Raša je danas okrenuta razvoju i projektima koji obuhvaćaju sva područja života za sve generacije, ne zaboravljajući svoju bit, a to je rudarsko nasljeđe, dodala je načelnica.

O brojnim realiziranim projektima, ali i onima koji su tek pred realizacijom, svjedočio je i kratak film o Općini Raša koji je prisutne upoznao s onim što je Općina danas te kojim putem želi ići. Od značajnih projekata dva su već spomenuta, a predstoji i rekonstrukcija Luke Bršica te rješavanje sustava odvodnje. Iz godine u godinu raste broj noćenja, stoga je intencija Općine razvoj više vidova turizma, s akcentom na rudarsku povijest.

Veseli da će Općina i u daljnjim projektima imati potporu Istarske županije, a to je u Raši potvrdio zamjenik župana Fabrizio Radin. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić poručio je da se unaprijed raduje zajedničkoj suradnji na budućim projektima.

Pozitivan impuls

- Samo sloga može učiniti Labinštinu jačom i boljom, naglasio je Glavičić. Načelnici pobratimljenih općina, Vlado Boban iz Velike te Pietro Del Frate iz San Giorgia di Nogara, poručili su da je lijepo vidjeti rezultate i realizirane projekte. Otvoreni su za daljnju, jednako uspješnu suradnju.

Osamdeseti rođendan Raše bio je i prigoda za otvorenje Knjižničnog stacionara smještenog u prostorima nekadašnje čitaonice na Trgu Gustava Pulitzera Finalija. Broji oko 1.430 naslova lijepe književnosti za djecu, mlade i odrasle, koje Gradska knjižnica Labin daje na korištenje Općini Raša, dok se lokalna zajednica pobrinula za prostor i standardiziranu opremu, ali i osigurala financijska sredstva za nabavu novih naslova.

- Vjerujemo da će mještani Raše prepoznati Malu knjižnicu kao pozitivan impuls njihovoj zajednici, da će ju prihvatiti kao mjesto na kojem će se, uz dobro štivo, moći i educirati, informirati, družiti i zabaviti, poručila je Silvija Fiamengo, ravnateljica Gradske knjižnice Labin.

U kulturno umjetničkom dijelu programa svoj obol je dao Gradski orkestar, učenici Osnovne škole Ivan Batelić te članovi RKUD-a Rudar. Moderator Svečane sjednice bio je Branko Vlačić. Za sve posjetitelje i građane na trgu je bio osiguran rudarski ručak.

Laureatima plakete i priznanja

Svečana sjednica bila je prigoda da se uruče priznanja laureatima. Općina Raša ih ove godine ima čak 15. Svi su nagrađeni plaketom i priznanjem, a oni su Italo Rajković (RKUD Rudar i KUD Ivan Goran Kovačić), Hamza Kolaković, Dilan Mileta, Karlo Frankola, Sonja Basanić, Mirjana Franković, Ivanka Arefijev, Josip Pino Knapić, Mario Višković - Viško, grupa pojedinaca iz Sv. Bartola, Društvo za sportski ribolov i sportske aktivnosti na vodi Galeb Raša, te Stolnoteniski klub Brovinje. Zahvala Općine Raša u 2017. godini dodijeljena je Remiđu Gregoriniću. (Napisala i snimila Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter