Raša će ugostiti proslavu Labinske republike

Oživjet će dvorana kina na raškom trgu (I. R.)
Oživjet će dvorana kina na raškom trgu (I. R.)

Kršan ili Pićan ipak neće, kako je bilo previđeno, ugostiti proslavu 93. godišnjice Labinske republike jer jedna vlast poručuje da ima prečih briga, dok se druga pravda radovima u središtu naselja. Neće se poštovati nepisano pravilo između Grada Labina i četiri okolna komuna - da svaka lokalna zajednica jednom godišnje organizira središnji dio obljetnice generalnog štrajka rudara na Labinštini iz 1921. godine.

Domaćin svečanog prijema u nedjelju, 2. ožujka, na dan proglašenja kratkotrajne samouprave kovara, bit će isti kao i preklani - Raša. Skup će se održati u, za ovu priliku preko noći preuređenoj bivšoj kinodvorani!

- Nismo mogli prihvatiti obavezu organizacije s obzirom na to da smo zatrpani drugim svakodnevnim poslovima. Spremni smo, međutim, sve sufinancirati jer se ipak radi o zajedničkoj proslavi, objašnjava načelnik Kršana Valdi Runko.

Pićanski načelnik Ivan Franković, pak, veli da se svečani prijem nije mogao održati u sjedištu te Općine, budući da se starogradska jezgra još popločava. I taj će komun snositi dio troškova prijema. Raša će troškovno proći na lišo.

- Spremno smo preuzeli domaćinstvo jer je Raša ipak ishodište rudarenja na Labinštini i s time se ponosi!, kratko nam je komentirala načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Nenadano domaćinstvo ubrzalo je želju Općine da osposobi prostor u svom vlasništvu - nekadašnju kinodvoranu koja raspolaže s više od 180 četvornih metara prostora i u svoje je vrijeme bila reprezentativan objekt kakvim se nisu mogli pohvaliti ni mnogo veći gradovi. Ondje je, poslije zatvaranja kina 1989., nekoliko godina bio salon namještaja. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter