Raritetnim vespama prešli 160 kilometara

Izložba vespi u buzetskom starom gradu
Izložba vespi u buzetskom starom gradu

Prvi susret organizirali su u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ove godine proslavili su njegovo četvrto izdanje, a kontinuitetom oktanske manifestacije pod nazivom Vespa euro rally - Kašteli i tvrđave Istre, želi se promovirati vespe starijeg godišta koje su europska baština, a neke od njih pravi su muzejski primjerci.

Na dvodnevnom susretu okupila su se 24 vespista iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Srbije, sudjelovala su i dva starodobna vozila; fićo i fiat coupe 850, a start u Buzetu bio je prilika za mini izložbu povijesnog registra vespi proizvedenih do kraja prosinca 1983. godine. Najstarijom vespom susreta proizvedenom 1955. godine stigao je vespist iz Beograda.

- Na rally dug 162 kilometra krenuli smo iz Buzeta preko Kubeda, Podgrada, Opatije, Lovrana, Veprinca, Vojaka, te na povratku kroz Buzet stigli do Livada, izjavio je predsjednik Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa kluba Hrvatske Boris Jurevini. Najavio je da će tri istarska vespista sudjelovati na trodnevnom skupu koji se država u tvornici Piaggio i muzeju u Pontenderi u povodu 70 godišnjice izlaska s trake prve vespe.

- U povijesni registar upisano je 250 vespi, a među njima su i naše tri iz Istre, rekao je Jurevini.

Buzetski stari grad i vespe vole se javno.

- Naš Mjesni odbor Buzet- Stari grad već je četvrtu godinu za redom domaćin vespistima koji u svojoj organizaciji održavaju susret. Nama je izuzetno drago što su ove godine startali upravo iz Buzeta, s obzirom su prethodnih godina samo prolazili kroz stari grad. Mini izložbom vespi upotpunjujemo i turističku ponudu starog grada, naglasila je predsjednica MO-a Nadija Šestan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter