Raritetnim vespama po istarskim cestama

Izložba vespi na Titovom trgu u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Izložba vespi na Titovom trgu u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Pravi motociklistički oldtimeri mogli su se u petak navečer vidjeti na Titovom trgu u starogradskoj jezgri Buzeta. Dolazak vespista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije na Drugi susret vespi "Istra bez granica", iskorišten je za mini izložbu povijesnog registra vespi proizvedenih do 31. prosinca 1983. godine.

Vlasnik najstarije vespe susreta Erminio Villa iz talijanskog mjesta Como, prevalio je ravnih 515 kilometara, a Vespu V 30 iz 1951. godine dovezao je na prikolici. No neovisno što je riječ o raritetnom vozilu, čija se vrijednost procjenjuje na desetak tisuća eura, odlučio se uključiti u rally kroz Istru i vespom prevaliti više od 200 kilometara. - Prvi sam puta u Hrvatskoj, a došao sam zbog simpatija koje gajim prema vespama i prijateljstva s vespistima iz Istre, rekao nam je Erminio.

- Prvi susret organizirali smo lani u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a njegovim kontinuitetom želimo promovirati kvalitetne susrete vespista iz Europe. Želimo promovirati vespe starijeg godišta koje su naša i europska baština, da se one prezentiraju javnosti jer su neke od njih već pravi muzejski primjerci, izjavio je predsjednik Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa kluba Hrvatske Boris Jurevini.

Oktanska manifestacija kojom su ujedno upotpunjeni sadržaji buzetskog gradskog praznika i tradicijske pučke fešte započela je u petak navečer izložbom vespi u buzetskoj starogradskoj jezgri. U subotu ujutro vespisti su krenuli na istarski rally. S obzirom da susret ove godine nosi naziv Tvrđave i kašteli Istre, vespisti su planirali u Motovunu razgledati gradske zidine, pazinskom Kaštelu obići etno zbirke, razgledati kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčentu, zajednički se slikati ispred Arene u Puli, a u nedjelju, na povratku, zaustaviti se u Limskom kanalu te susret završiti u Poreču podjelom nagrada. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter