Raritetne vespe u gradu "oldtimeru"

Pedesetak vespista iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Belgije, Njemačke
Pedesetak vespista iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Belgije, Njemačke

Zbog vremešnih vespi, pravih motociklističkih oldtimera na starogradskim ulicama Buzeta, mnogim je ljubiteljima ovih raritenih vozila zastao dah. Dolazak pedesetak vespista iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Belgije, Njemačke, koliko ih se odazvalo Prvom europskom susretu vespi "Istra bez granica", organiziranom na pograničnom području Slovenije, u Kopru i Piranu te Hrvatske, u Buzetu, pod pokroviteljstvom istarskog župana Valtera Flega, pretvorio se u pravi povijesni registar vespi proizvedenih do 31. prosinca 1983. godine.

Bila je to rijetka prilika na jednom mjestu vidjeti i petnaestak vespi "fari bassi" koje su zbog svoje rijetkosti prava atrakcija. Među tri najstarije vespe susreta bila je vespa Maurizia De Luce iz VK Trieste proizvedena 1949. godine. Vespe tog godišta, pod uvjetom da su dobro restaurirane, dosežu vrijednost od oko deset tisuća eura.

Maurizio De Luca rado se odaziva ovakvim susretima koji su prilika za druženje, ali i upoznavanje novih krajeva. - Istra je prekrasna, idealna je za vožnju vespama, može se uživati u panorami, ali i izvrsnoj gastro ponudi i specijalitetima poput tartufa, rekao nam je talijanski vespist. Jedina vespistica susreta, Cosima Grisancich, također je došla iz Italije. Na Vespi iz 1975. godine poput ostalih sudionika susreta, iz Kopra je preko Livada do Buzeta prevalila oko pedeset kilometara.

Nacionalni savez udruga i vespista Vespa kluba Hrvatske, susretom je na simboličan način obilježio ulazak Hrvatske u EU i doveo još jednu manifestaciju u buzetski stari grad. Predsjednik Boris Jurevini bio je zadovoljan odazivom vespista.

- Gotovo pola voznog parka su jako vrijedne i rijetke vespe koje se u tolikom broju kod nas nikada nisu mogle vidjeti na jednom mjestu, rekao je Jurevini. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter