Raponjin "Dundo Maroje" u Rumunjskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijera Držiceve komedije "Dundo Maroje" u režiji Roberta Raponje dogodit ce se u srijedu navecer u Cluju, u Rumunjskoj, u uglednom Madarskom državnom kazalištu (The Hungarian Theatre of Cluj) koje vodi Gabor Tompa.

- Predstavu radim u prestižnom kazalištu, s odlicnom glumackom podjelom. Probe su pravi užitak, igram se s odlicnim glumcima, oni vrsno pjevaju, plešu, sviraju, potpuno su posveceni teatru i desetosatne probe nam ustvari kratko traju. U predstavi se glumi na madarskom i talijanskom. Glazbu je skladao Massimo Brajkovic. Mediteranski zvuci odjekivat ce Madarskim nacionalnim kazalištem u Cluju, cut ce se i istarska ljestvica, rekao je uoci premijere za Glas Istre Robert Raponja.

Istaknuo je da je "Dunda Maroja" zamislio kao svojevrsni renesansni cabaret i uvukao publiku u igru.

- To je istovremeno svojevrsna rekapitulacija renesansne praizvedbe, kako ju je opisao Slobodan Prosperov Novak u "Planeti Držic". Predstava pocinje u praznom gledalištu, publiku docekuje negromant Dugi nos za redateljskim stolom, pozdravlja ih, rukuje se sa svojim gostima, a onda im otkriva genijalnu Držicevu tajnu o ljudima nahvao i ljudima nazbilj, prica Raponja.

- Cijeli glumacki ansambl je u svecenickim odorama. Pjevajuci koral upucuju se na scenu, u renesansni, koloritom bogat Rim. Umjesto da idu na proštenje, Dubrovcani u potrazi za izgubljenim sinom dohode pred vrataprve kurtizane od Rima, Laure. Dakle, iz Cluja, preko Dubrovnika magija teatra nas odvodi u Rim, dodaje.

U njegovu ansamblu Dundo Maroje je András Hatházi,Maro Balázs Bodolai, Bokcila tumaci Lehel Salat, Popiva je Levente Molnár, Pera Eniko Györgyjakab, ?ivo Róbert Laczkó Vass, Laura Emoke Kató, Petrunjelu tumaci Imola Kézdi, Pomet Trpeza je Zsolt Bogdán. Scenografkinja i kostimografkinja je Carmencita Brojboiu, a koreograf Ferenc Sinkó, koji je i pomocnik redatelja.

Nakon premijere u Cluju Raponja se koncem tjedna vraca u Osijek. Redatelj i dramski pedagog iz Pule, ovogodišnji dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju režiju, od 2007. živi i radi u Osijeku, gdje vodi Katedru za glumu i lutkarstvo Umjetnicke akademije, te je ravnatelj Drame osjeckog HNK-a.

- Cekaju me ispiti, studenti, ali i pocetak rada na novoj predstavi, operi "Kraljevi i konjušari". U meduvremenu sam prihvatio režiju svecanosti obilježavanja 100 godina Hajduka u Splitu (trodnevna manifestacija), a potom cu režirati Ibsenovu "Hedu Gabler" u koprodukciji sarajevskog teatra Sartr i Kraljevskog kazališta iz Osla. Na jesen cu režirati Cehovljeve "Tri sestre" u HNK-u Osijek, a iduce godine u lipnju pocinjem s probama u Sibiuu, u Nacionalnom teatru "Radu Stanca" za dramu "Karolina Nouiber", autora Nebojše Romcevica, a znam da cu 2013. godine režirati Krležinu "Ledu" u Ploiestiju, veli Raponja o svojim planovima.


Podijeli: Facebook Twiter