Raponja režira Krležinu "Ledu" na mađarskom

Prizor iz predstave (István Biró)
Prizor iz predstave (István Biró)

Robert Raponja, redatelj iz Pule s osječkom adresom, u Mađarskom državnom kazalištu u Cluju (The Hungarian Theatre of Cluj) u Rumunjskoj režira "Ledu" Miroslava Krleže. Premijera predstave zakazana je za subotu 8. ožujka, a Raponja nije jedini istarski predstavnik u autorskom timu predstave. Naime, autor glazbe za "Ledu" je Massimo Brajković, skladatelj i glazbeni pedagog iz Rovinja.

- "Leda" je jedina drama iz ciklusa o Glembajevima koju je Miroslav Krleža opisao kao "ljubavnu igru", a kasnije i kao komediju. Zatvarajući ogroman ciklus Glembajevih na humoran način, "Leda" počinje nakon seksualnog čina glavnih likova, koji postavlja na krivi temelj nastavak ritma cijele igre. "Leda" je zapravo ljubavna igra, igra tijelom i riječima s ljubavlju, sa svim svojim nijansama i varijacijama, ovisno o interesima i kapricima predstavnika građanske klase i aristokracije, zapisao je, uz ostalo, Robert Raponja uz rad na predstavi.

Inače, Raponja i Brajković su, kao redatelj i skladatelj, već surađivali na kazališnim projektima u Mađarskom državnom kazalištu u Cluju, i to godine 2011. godine na uspješnom uprizorenju Držićeve komedije "Dundo Maroje". (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter