Rapčići obilježili okrugli rođendan

Vojvođanska delegacija u Pazinu (A. DAGOSTIN)
Vojvođanska delegacija u Pazinu (A. DAGOSTIN)

Deseta obljetnica osnutka žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići obilježena je u petak u nazočnosti brojnih uzvanika, roditelja, mještana Žminja, predstavnika lokalne samouprave i ravnatelja drugih istarskih vrtića. U svečanom dijelu programa uzvanike je pozdravila ravnateljica vrtića Nevija Jedrejčić, rekavši da je priča o Rapčićima počela 2007. godine useljavanjem u novi općinski vrtić.

Posebnost desetgodišnjeg rada sa žminjskim mališanima je dugogodišnje njegovanje i očuvanje zavičajnosti, pa je vrtić Rapčići 2011. godine dobio i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za svoj program očuvanja zavičajnosti. U sklopu ovog programa žminjski je vrtić dosad objavio šest slikovnica na žminjskoj čakavštini: "Jurena", "Skrito pod ladonjon", "Besedarnik", "Rapčići z Bezačiji", "Blavi val" i upravo iz tiska izišla slikovnica "Va kuće i okoli kući".

- U desetogodišnjem radu nastojali smo pratiti demokratske tokove, te vrtić prilagoditi potrebama djece i roditelja. Ubrzo smo shvatili da naš prostor, iako je za nas kao iz bajke, ne može primiti svu djecu koja žele i trebaju vrtić. U brojkama to izgleda ovako: općina Žminj ima u prosjeku 260 djece rane i predškolske dobi, a naš vrtić može ih primiti tek osamdesetak - rekla je također ravnateljica Nevija Jedrejčić.

Djecu žminjskog vrtića i sve uzvanike pozdravio je i žminjski načelnik Željko Plavčić, rekavši da ga uvijek veseli posjet najmlađim sumještanima koji nas oplemenjuju svojom spontanošću i razigranošću. Nastavak svečanosti uljepšala su djeca svojim programom, a zvukovi pjesme "Ne zna Tone", primijetili su razdragani slušatelji, čuli su se sve do žminjskog turna. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter