Raos: Milanović je iskoristio Kajina za potrebe SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi (tek mu je 26 godina), ali već poznati politolog mr. Višeslav Raos iz zagrebačkog Centra za politološka istraživanja (CIP) jedan je od pomnijih promatrača istarske političke scene. Doktorant politologije, koji će braniti doktorski rad o usporedbi IDS-a i Lege Nord, u svojoj analizi trenutačnih političkih odnosa kritički govori svim sudionicima političkog rata za Istru. Raos je politologiju diplomirao u Beču, dok danas, uz posao u CIP-u, djeluje i kao znanstveni novak na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

- Kako gledate na probleme nastale smjenama u istarskom i pulskom SDP-u?

- Taj je problem više unutarstranački nego što je međustranački. Od dolaska Kukuriku koalicije na vlast SDP šalje poruku kako je spreman u svim županijama, pa i u Istri gdje su do sada bili mlađi partner, sam izaći na izbore i pokušati osvojiti vlast. Procjenjujem da bi bilo mudrije da u Puli ostanu u koaliciji s IDS-om, jer bi podrškom IDS-ovcu Borisu Miletiću zadržali mjesto u lokalnoj vlasti. Teško se može očekivati da SDP sam osigura na izborima mjesto pulskog gradonačelnika ili istarskog župana. Točnije, SDP ne mora ići sam izbore, može pronaći druge partnere u Istri, ali bez IDS-a neće osvojiti većinu.

- Poznato je da Peđa Grbin, izgledni SDP-ov kandidat za gradonačelnika, u dva navrata nije uspio pobijediti u izborima u pulskom Mjesnom odboru Stoja?

- To je dobar pokazatelj njegove popularnosti.

- Grbin je postavljen na visoku dužnost u Hrvatski sabor. Možemo li to shvatiti kao utješnu nagradu ako ode na izbore u Puli i izgubi? Kakva se time poruka šalje biračima?

- Peđa Grbin dobio je određene zadaće u Saboru, ali SDP u Istri nema dovoljno ljudi za lokalnu vlast. Žele istim ljudima pokriti jedno i drugo, a to nije dobro. Treba razdvojiti saborske zastupnike i gradonačelnike, odnosno zakonodavnu i izvršnu vlast.

- Što je s decentralizacijom političkog odlučivanja i načelom supsidijarnosti u stranačkom životu ako vladajući SDP u Zagrebu bira za Pulu i Istru?

- Držim da je decentralizacija pravi problem, to je ono o čemu se spore Ivan Jakovčić i Zoran Milanović. Problem nije Plomin i lokalna koalicija, nego raspodjela novca i fiskalna decentralizacija, koju je ministar Slavko Linić najavio već za 2013. godinu. To je vezano uz porezne prihode lokalne samouprave, a koji su vezani i uz porez na nekretnine. Mnogo je nepoznanica o tome, ali jasno je da raspuštanje istarskog SDP-a nije pravi uzrok sukoba. (razgovarao D. GRAKALIĆ; snimio D. LOVROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter