Rano je govoriti o istrazi protiv Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo RH priopcilo je u utorak da su "u najmanju ruku preuranjene" novinarske tvrdnje da je u tijeku istraga o okolnostima i sudionicima davanja kredita Hypo banke Globus grupi.

DORH je na svojoj internetskoj stranici objavio priopcenje "u svezi clanka 'Prva istraga protiv Sanadera' objavljenog u tjedniku Nacional, a radi objektivnog izvješcivanja javnosti buduci da pojedini navodi i tvrdnje dovode do krivih zakljucaka".

"Navodi u clanku o rezultatima postupka i sadržaja moguceg iskaza iskljucivo su zakljucci novinara koji se ne temelje na stanju spisa, posebno ne u dijelu u kojem se tvrdi kako Državno odvjetništvo posjeduje konkretne dokaze i cinjenice dostatne za pokretanje postupka", stoji u priopcenju.

Državno odvjetništvo je u više navrata izvješcivalo da suraduje s nadležnim tijelima Austrije u vezi s poslovanjem Hypo banke, a sada pišu da je ta suradnja intenzivna i da su rezultati istraživanja u tom slucaju bitni za ocjenu pod kojim okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba je Hypo banka davala kredite Globus grupi.

"Tvrdnje koje iznosi novinar u navedenom clanku, kako je u tijeku istraga u ovom predmetu, su u najmanju ruku preuranjene. Državno odvjetništvo je dužno postupati po nacelu legaliteta, dakle dužno je podastrijeti sudu dokaze i cinjenice ili barem dokazati da postoji zatvoreni krug indicija iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je odredena osoba pocinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Stoga zakljucci i tvrdnje novinara koji se baziraju na jednom iskazu bez ispunjenja svih gore navedenih uvjeta nemaju podloge i nisu stavovi ovog Državnog odvjetništva", piše u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter