Ranjene ljubavnice u atentatu i vintage frizure

Sudionici igrokaza o atentatu na pazinskoj željezničkoj stanici (Davor ŠIŠOVIĆ)
Sudionici igrokaza o atentatu na pazinskoj željezničkoj stanici (Davor ŠIŠOVIĆ)

Nakon jutarnjeg i prijepodnevnog rekreativnog, gastronomskog, filmskog, zabavnog i sajamskog programa, prvi Retro Pazin festival nastavljen je u poslijepodnevnim i večernjim subotnjim satima nizom performansa, igrokaza, glazbenih i plesnih nastupa, te modnom revijom kao šećerom na kraju.

Kako je u program retro festivala uklopljeno i obilježavanje 140. obljetnice izgradnje istarske željeznice, dva su igrokaza podsjetila na davnu željezničku prošlost. Mladi su glumci najprije pokazalo kako je u tipičnoj istarskoj obitelji izgledalo kada se gospodar od hiže pripremao na putovanje vlakom, a stariji su glumci zatim rekonstruirali jedan događaj iz skandalozne povijesti Pazina odnosno znameniti atentat iz 1912. ili 1913. godine.

Atentat na postaji

Tada je na pazinskoj željezničkog stanici Valerija von Windischgretz, unuka cara Franje Josipa i supruga tadašnjeg šefa austrijskog generalštaba iz pištolja ranila češku glumicu Emu Švandovu, koja je putovala na Brijune kao ljubavnica Valerijinog muža. Događaj je glumački rekonstruiran kroz niz malih scenskih sličica, ali umjesto na pozornici, zbivali su se među publikom, u holu, na balkonu i stepeništima Spomen doma, uz efektnu zvučnu kulisu i atraktivne kostime.

Večer je na pozornici postavljenoj u predvorju Spomen doma pripala glazbenoj, plesnoj i modnoj nostalgiji za vremenima charlestona, swinga, boogie woogieja, twista, rock'n'rolla i ostalih vintage melodija i plesova. Glazbom je ta prošla vremena najprije dočarao porečki Big band Roxy, plesom su to zatim učinili pazinske plesne skupine Roxy dance i The spirit i zagrebačka plesna grupa Back to swing, a vrhunac večeri bila je modna revija i revija frizura koju su pripremili krojački i frizerski obrtnici iz središnje Istre. Na pozornici su se redali kostimi, frizure i obličja poput onih po kojima pamtimo heroine iz poznatih filmova pedesetih i šezdesetih godina, kreacije su doista bile nadahnute i dojmljive.

Jazz za kraj

I na kraju, glazbeni završetak Retro Pazin festivala bio je obilježen jazzom, odnosno nastupom zagrebačkog kvarteta Oridano gipsy jazz banda, u kome svira i mladi pazinski multiinstrumentalistički virtuoz Aldo Foško.

Začetnik i glavni ceremonijalmajstor Retro Pazin festivala, Željko Šperanda Kico, učinio je velik posao i okupio mnoštvo suradnika, koji su vođeni zajedničkom osnovnom idejom s nepreglednim mnoštvom mogućnosti za njenu razradu ostvarili originalni i jedinstveni festival koji Pazinu baš nekako vrlo paše. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter