Ranije se ukida druga stopa haraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor na sastanku s koalicijskim partnerima u ponedjeljak predstavila je novi paket antirecesijskih mjera, a prva medu njima je prijevremeno ukidanje druge stope haraca s 1. studenog ove godine, dakle dva mjeseca ranije nego je bilo planirano.

Do kraja godine, najavila je premijerka, kresat ce se povlaštene mirovine, a neke kategorije ostat ce posve bez povlaštenih mirovina do kraja 2010.

Objavila je to premijerka na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila svoj antirecesijski gospodarski program. Smanjivanje, odnosno ukidanje nekih kategorija povlaštenih mirovina trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine, ali Kosor nije precizirala o kojim je skupinama rijec.

Djelatnicima javne uprave i državnih tvrtki bit ce ukinuta božicnica i regres i ta ce se sredstva preusmjerit na socijalna davanja najsiromašnijima. Do kraja 2010. postupno ce se ukidati pet posto radnih mjesta u javnoj upravi i pet posto u državnim poduzecima. Svojim ministrima Kosor je zaprijetila da ce morati otici ne budu li radili.

Konferenciji za novinare prethodio je izvanredni sastanak vladajuce koalicije na kojem je, prema dosad raspoloživim informacijama, dogovoreno rezanje povlaštenih mirovina. Bio je to prvi sastanak vladajuce koalicije nakon više od dva mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter