Ranije nego obično krenula gripa u Umagu

Veća je potražnja za lijekovima protiv simptoma gripe (Boris ARBANAS / CROPIX)
Veća je potražnja za lijekovima protiv simptoma gripe (Boris ARBANAS / CROPIX)

Prošlog je ponedjeljka u Umagu krenula gripa, doznajemo od obiteljskog liječnika dr. Daniela Ferlina koji kaže da su se počeli javljati pacijenti kod kojih je izražena slabost i manjak snage, a sve to popraćeno temperaturom od 38,5 do 39 stupnjeva.

Epidemije još nema obzirom da se u ambulantu javlja dnevno po desetak pacijenata. Jedan od razloga zbog kojih se gripa još nije u velikoj mjeri proširila su zimski praznici u školama i vrtićima, kaže Ferlin.

- Gripa će zasigurno napraviti svoje. Na nju smo inače navikli u veljači, međutim nije ništa neobično što se pojavila ranije. Pacijentima preporučujemo strogo mirovanje, što se često zanemaruje, pa ju mnogi prehodaju. Međutim, takve osobe češće dobiju upalu srčanog mišića. U slučaju zaraze preporučuje se preležati oko pet dana i potrebno je piti što više toplih napitaka, te konzumirati čim više meda, limuna, naranči i mandarina. Na žalost, efikasnog lijeka protiv gripe nema, nema terapije osim toplih napitaka, obilja vitamina i mirovanja.

Gripa sama po sebi nije razlog zbog kojeg treba ići liječniku, veli. Pacijent se time samo fizički optereti, a u ambulanti može pokupiti još neku drugu bolest.

- Iz tog razloga pacijentima preporučujem da se jave telefonski, nakon čega ih naručim na kontrolu kako bi se izbjegao dolazak pacijenata među ljude koji gripu možda nisu dobili. Dolazak je potreban u slučaju da dođe do pogoršanja ili postoji sumnja na upalu pluća.

Veći broj oboljelih obično nakon školskih praznika

- Gripa se ranijih godina obično pojavljivala nakon povratka Istrana sa skijanja i s početkom nastave u školama. Lani je epidemija bila znatno manjeg intenziteta, pa je tako prijavljeno tek 855 oboljelih u Istri, s brojnim komplikacijama ali bez smrtnih ishoda. Prethodne godine, 2015., bilo je registrirano čak 4.466 oboljelih. U Istarsku županiju ove je jeseni stiglo 12.480 doza cjepiva protiv gripe s kojima je procijepljena uglavnom starija populacija i kronični bolesnici. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter