Ranija sezona dolazaka cruisera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona dolazaka brodova na kružnim putovanjima u luku Pula, ove je godine započela ranije no prethodnih godina. Naime, već je u četiri navrata motorni brod Arethusa na svom kružnom putovanju dolaskom iz Pirana te odlaskom za Rovinj posjetio i Pulu.

Najava dolaska devet cruisera

- Sama ta činjenica, kao i podatak da do ovoga trenutka imamo najave dolazaka devet cruisera, koji će grad Pulu ukupno posjetiti u 62 navrata, daje nam za pravo razmišljati o tome, kako će ova turistička sezona na ovakvom obliku putovanja biti uspješnija od prethodne, najavljuju nam iz Lučke uprave Pula.

Naime, prošle je godine pulsku luku posjetilo sedam cruisera kroz 40-ak ticanja, a zabilježen promet putnika na njima dosegao je brojku od nešto više od pet tisuća. Stoga su i očekivanja za ovu godinu s pravom optimističnija, predviđa se da će se u dolascima ostvariti povećanje od 20-ak posto u odnosu na 2016. godinu.

- Isto tako, kao što je ranije od planiranog sezona započela, ona će i potrajati do samog konca godine upravo zahvaljujući Arethusu čiji je zadnji dolazak u Pulu u ovoj godini planiran za 30. prosinca, a uz njega luku Pula će još posjetiti: Monet, Black Watch, Thomson Spirit, Le Lyryal, Variety Voyager, Silver Muse, Berlin i Belle de L'Adriatique, navode iz pulske Lučkeuprave.

Iako kruzerima dolaze gosti koji na brodu imaju sve, od hrane pa do ponude izleta, te je njihova potrošnja na kopnu puno manja nego kod primjerice drugih gostiju, ipak u Puli kupe poneki suvenir, piće ili sladoled pa koristi ipak ima. Studija cruising turizma za Republiku Hrvatsku govori da svaki gost koji pristigne u bilo koju luku na hrvatskoj obali, na kopnu potroši oko 40-ak eura.

Sezona će trajati do prosinca

Usto, kruzeri plaćaju pristojbu Lučkoj upravi, ali za Pulu je veći marketinški smisao njihova dolaska. Naravno, puno bolje bi bilo da je Pula početna luka, odnosno luka ukrcaja, u kojoj se kruzeri pune jer se tada u takvoj luci brod opskrbljuje hranom, potrepštinama, ima servis za održavanje što sve otvara i nova radna mjesta. Kako je studija isplativosti gradnje Putničkog brodskog terminala u pulskoj luci pozitivno ocijenila potencijalnu gradnju, jasno je kakav bi to imalo efekt na kruzer turizam u Puli. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter