Rani dolazak ljeta - uvod u ljetnu sušu

Temperature mora sve su bliže ugodnim vrijednostima od 25 stupnjeva (D. MEMEDOVIĆ)
Temperature mora sve su bliže ugodnim vrijednostima od 25 stupnjeva (D. MEMEDOVIĆ)

S prvim danom lipnja ušli smo u novo godišnje doba. Iduća su tri mjeseca svakako najznačajniji dio godine u Istri. O vremenskim prilikama koje će se bilježiti do kraja kolovoza puno toga ovisi, prvenstveno u odnosu na uspješnost turističke sezone, ali i na ukupno istarsko gospodarstvo.

Vrijeme koje bilježimo u prvom tjednu ovogodišnjeg ljeta ide u prilog očekivanju da će još jedno ljeto u Istri biti dugo, vruće i suho.

Prvi dani lipnja su sunčani i topli, temperature zraka su u brzom porastu a protekli vikend mogao bi se označiti i kao pravi početak ovogodišnjeg ljeta u Istri. Tome u prilog ide i brzi porast temperature mora, čije su se vrijednosti sasvim približile ugodnih 25 stupnjeva.

Visoke su temperature glavno obilježje ljetnog vremena, ali tek one zabilježene od 30 ili više stupnjeva pravi su znak da je stiglo ljeto. Upravo su takve temperature zabilježene u posljednjih nekoliko dana na čitavom Poluotoku.

Vrućine i ljetna suša su već počeli i sigurno je da će se nastaviti i idućih dana. Temperature zraka će i dalje postupno rasti, temperatura mora isto tako, a neke obilnije oborine trenutno nisu na vidiku. Suho i toplo proljeće vrlo su vjerojatno tek uvod u još jednu dugu ljetnu sušu u Istri!

Prvo ljetno osvježenje dolazi pri kraju tjedna, prolazno će se naoblačiti, očekuje se i nešto kiše, a prolazno će zapuhati bura i malo će osvježiti. Ljetne će se vrućine sigurno ubrzo vratiti, a one najžešće i najneugodnije dolaze tek za tridesetak dana. (M. GRABAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter