Ryanair ne leti u listopadu, jer Istra nema ponude

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Diljem Jadrana protekle je sezone bilo više britanskih turista posebno u Splitu koji se pokazao pravom mekom za goste s Otoka. Jedino je Istra u tom bumu stagnirala, a glavni razlog je činjenica da ove godine nije bilo novih letova za pulski aerodrom. Ni iduće se godine u Istri ne očekuje veći porast s britanskog tržišta ako se uzme u obzir da će se uspostaviti samo jedna linija, i to ona iz Bristola, dok će otpasti linija Jet2Coma za Newcastle.

S druge strane ostatak Hrvatske očekuje ponovno dvoznamenkaste poraste upravo zahvaljujući novim aviolinijama za Dubrovnik i Split.

Nedostatak hotela

- Ove je godine broj letova u Istri ostao na istoj razini kao i lani i zato su brojke takve. Velike poraste imali smo u Dubrovniku i prvenstveno u Splitu gdje je porast bio 24 posto zahvaljujući novim letovima. U Dubrovniku je porast također bio značajan, ali moramo uzeti u obzir činjenicu da je tamo početna baza velika. Što se tiče 2015., TUI najavljuje novu liniju za Pulu iz Bristola, ali zato Jet2Com ukida let za New Castle koji je letio samo u srpnju i kolovozu. Glavni razlog je promjena u floti te drugačije pozicioniranje letova. Međutim, oni ove godine u Istri najavljuju rast, a za 2016. aplicirat će plan porasta broja putnika za iduće trogodišnje razdoblje. I tu će Istra sigurno biti zastupljena. Ono što u Puli nedostaje je let s aerodroma Gatwick u Londonu dva puta tjedno o čemu se već pregovara godinu i pol dana, kazao je direktor predstavništva HTZ-a u Londonu Tonko Rilović. Istaknuo je da će program Hrvatska 365 vjerojatno podići promet u Istri u pred i posezoni, ali prvi rezultati će biti vidljivi tek 2016. kada očekuje da bi letovi mogli početi od travnja i trajati sve do kraja listopada.

Problemi s kojima se susreću organizatori putovanja kada žele povećati svoj promet u Istri i uspostaviti nove linije je i nedostatak hotelskih kapaciteta.

- Britanci također Dalmaciju više preferiraju zbog vremena, a kažu da je Istru vrlo teško prodati u listopadu zbog nedovoljno prepoznatljivog proizvoda. Zato svi avioprijevoznici prestaju letjeti krajem rujna. Čak i Ryanair to tvrdi, upozorava Rilović.

Planovi TUI Travel

Najavio je i nove programe organizatora putovanja koji će u 2015. povećati broj putnika. Jedan od njih je TUI Travel koji je jučer na štandu Hrvatske turističke zajednice na WTM-u nakon sastanka s ministrom turizma Darkom Lorencinom najavio porast broja putnika.

- TUI Travel će u Hrvatsku dovesti 200 tisuća gostiju. To je porast u odnosu na lani za 150 posto koji uključuje i kruzere za Dubrovnik. Dobre su to brojke iako to još nije kao što je nekad bilo. Hrvatska je strateški jako bitna destinacija za nas. Posebno ćemo iduće godine našim gostima predstaviti Split. Naravno, za nas je bitna i Pula, međutim najprije želimo uspjeti s projektima koje smo već započeli, kazao je Johan Lundgren, izvršni direktor TUI Travela.

Da je riječ o daleko najvećem interesu nekog organizatora putovanja za neku zemlju, smatra ministar turizma Darko Lorencin. Dodaje da je ova grupacija zainteresirana i za ulaganja u hrvatski turizam, posebice Kupare za koje su i predali pismo interesa, odnosno tvrtka Karisma Hotels Adriatic koju vodi bivši ministar turizma Veljko Ostojić, a osnovali u je TUI, Agrokor i meksička Karisma.

- Danas su potvrdili svoj interes za Kupare, a zainteresirani su i za neke druge investicije duž Jadrana, poput Brijuni Riviere, zaključio je Lorencin. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter